Partidele politice sunt în febra negocierilor pentru formarea Guvernului. Deşi orgoliile şi pretenţiile sunt mari, rezultatele nu prea lasă mult loc de discuţii.

 

Fie că se înţeleg sau nu, forţele de dreapta - adică PNL şi USR - susţinute de UDMR, trebuie cumva să se alieze pentru a da un nou premier. Liberalii susţin că acesta nu poate veni decât de la ei. Dar cel care are ultimul cuvânt este Klaus Iohannis.

 

În prima zi după ce a renunţat la mandatul de premier şi a rămas doar cu şefia partidului, Ludovic Orban a ajuns la sediul PNL în zori. Le-a povestit colegilor săi despre discuţia de cinci minute pe care a avut-o cu preşedintele Klaus Iohannis înainte de a-şi da demisia şi a dat asigurări că decizia a fost doar a lui.

 

Ludovic Orban, preşedinte PNL: “Demisia este o decizie personală pe care am luat-o eu.”

 

În funcţie de procentele pe care le-au strâns în alegeri, liberalii au făcut o simulare a viitorului legislativ. Din primele calcule, ar urma să aibă 134 de senatori şi deputaţi. Împreună cu USR şi UDMR ar strânge 244 de aleşi, cu 11 mai mult decât minimum necesar pentru a vota noul cabinet.

 

Cine este favorit pentru funcţia de prim-ministru

 

Ludovic Orban, preşedinte PNL: “Se poate forma o majoritate parlamentară fără PSD şi acesta este obiectivul nostru.”

 

În discuţiile neoficiale de la partid, liberalii nu au avansat posibili premieri. Ludovic Orban şi-ar dori un nume mai puţin conturat politic, care să nu îi pună probleme şi să rişte ca la viitorul congres să piardă şefia partidului. În această logică, cel mai potrivit ar fi ministrul de finanţe, Florin Cîţu. A fost pomenit şi preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, surse politice susţin însă că acesta nu ar fi agreat la Palatul Cotroceni. Dar cel care ar avea cele mai multe şanse să conducă Guvernul este chiar premierul interimar desemnat luni seară de preşedinte, Nicolae Ciucă.

 

Dan Barna, preşedintele USR: “Într-un stat european, soluţia militară nu este una de dorit.”

 

În viitorul legislativ ar urma să fi trei posturi de vicepremier, câte una pentru fiecare formaţiune. Cel mai probabil, Raluca Turcan va fi numită din partea PNL, de la USR, liberalii ar vrea să-l convingă pe Dan Barna, iar de la UDMR ar putea fi propus Kelemen Hunor.

 

Rareş Bogdan, prim-vicepreşedinte PNL: “Nu am discutat despre ministere, cert este că primul-ministru va trebui să aibă câteva ministere, pentru a implementa programul de guvernare: Justiţia, Fondurilor Europene, Ministerul Finanţelor şi, sigur, Ministerul de Interne.”

 

Premierul propus are misiunea de a negocia şi repartizarea portofoliilor. Cert este că liberalii nu vor să renunţe la ministere importante - Finanţe, Justiţie sau Dezvoltare. Dacă vor păstra aceste funcţii, Florin Cîţu ar putea rămâne la Finanţe, Cătălin Predoiu la Justiţie, Virgil Popescu va conduce în continuare Energia, iar Transporturile să fie dirijate de Lucian Bode. Dar două portofolii vor reveni cu siguranţă şi UDMR, cel mai sigur Cultura şi Mediu.

 

USR a transmis că nu se va mulţumi cu puţin.

 

Dan Barna, preşedinte USR: ŢNu suntem în logica în care avem un partid care decide guvernul şi ceilalţi care primesc cu scădenie. Suntem într-o logică de parteneri, cu nişte ponderi stabilite de electorat.”

 

Surse din interiorul formaţiunii lui Dan Barna susţin că aceştia ar putea primi Ministerul Finanţelor, pe care să-l preia deputatul Cătălin Drulă. De asemenea, şi-ar dori Internele, care să fie conduse de Dragoş Tudorache.

 

Viitorul executiv va avea cel mult 20 de portofolii, în loc de 15 câte sunt în prezent. Cele noi rezultate astfel vor fi atribuite partenerilor de guvernare.

 

Pe de altă parte, şi PSD socoteşte că i se cuvine guvernarea, fiind primul clasat în sondaje. Social-democraţii l-au nominalizat premier pe Alexandru Rafila, care a anunţat la scurt timp după că intră în izolare, deoarece soţia sa are Covid.

 

Gabriela Firea, preşedinte PSD Bucureşti: “Îmi doresc să se respecte realitatea izvorâtă prin vot şi anume prim-ministru Alexandru Rafila şi în jurul personalităţii domniei sale să putem contura o echipă guvernamentală.”

 

Partidul Alianţa pentru Unirea Românilor, nou intrat în parlament, susţine că nu va face nicio alianţă cu nicio formaţiune.

 

 

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro