Mai multe partide au ajuns la un acord privind amânarea alegerilor locale, în contextul pandemiei de coronavirus. PSD, USR şi PMP sunt de acord cu amânarea alegerilor locale pentru a te proteja de Coronavirus. Aleşii au convenit că o campanie electorală presupune contact cu cetăţenii, fapt care ar reprezenta un pericol.
„La consultarea cu partidele parlamentare pe care am avut-o, am convenit de principiu asupra datei de 28 iunie, urmând să vedem care sunt evoluţiile şi să luăm o decizie, tot cu consultarea partidelor parlamentare, dacă amânăm sau nu aceste alegeri. În funcţie de evoluţii vom lua deciziile potrivite”, a declarat premierul Ludovic Orban într-o videoconferinţă de presă.
De asemenea, social-democraţii lasă conflictele politice la o parte şi spun că o astfel de măsură luată de Guvernul Orban ar fi una responsabilă.
Deputatul PSD Florin Iordache spune că o campanie electorală ar pune în pericol sănătatea populaţiei, scrie Mediafax.
„Eu cred că ar fi o măsură responsabilă. Cel mai periculos pentru nişte alegeri este campania electorală. Campania electorală înseamnă contact cu cetăţenii”, a declarat deputatul PSD; Florin Iordache.
Liderul USR Dan Barna este şi el de părere că alegerile locale ar trebui amânate dacă situaţia scapă de sub control şi consideră că este o decizie firească.
„Este una dintre alternativele care trebuie avute în vedere în funcţie de ce se va întămpla şi cum va evolua situaţia în următoarele săptămâni. Există posibilitatea asta, trebuie luată în calcul şi este o decizie firească, aş spune”, a spus Barna.
Printre liderii politici care sunt de acord cu măsura luată în calcul de Ludovic Orban se numără şi Eugen Tomac. Liderul Partidului Mişcarea Populară spune că sănătatea publică este prioritară.
„Sănătatea publică trebuie să rămână prioritatea zero pentru ţară şi în cazul în care situaţia se va complica în următoarele săptămâni, orice decizie laută de Guvern cu privire la alegeri sau alte măsuri ce au drept obiectiv protejarea vieţii noastre, poate fi luat. Nu văd de ce într-o situaţie excepţională nu s-ar lua şi această măsură”, a spus Tomac.
În Marea Britanie s-a luat deja decizia de a amâna cu un an alegerile parlamentare, iar mai multe state din Europa iau în calcul amânarea scrutinurilor electorale din cauza epidemiei de COVID-19.