După aproximativ 24 de ore în care Teodorovici şi-a arătat dezvamăgirea faţă de activitatea ANAF pe ultimul an, ne bucurăm de un nou val de schimbări în fruntea cele mai importante agenţii fiscale din stat.

Ca schimbarea să intre în vigoare, Viorica Dăncilă a fost nevoită joi – 3 decembrie, să decidă ce se întâmplă în fruntea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Din poziţia respectivă, l-a dat jos pe preşedintele ei –  Ionuş Mişa şi a confirmat că a luat în calcul mai multe propuneri ale Ministrului Finanţelor Publice înainte să o numească pe Mihaela Triculescu la conducerea ANAF.

„Mihaela Triculescu este economist cu o vastă experienţă. În ultimii trei ani a fost practician în insolvenţă, asigurând managementul procedurii de insolvenţă pentru mai multe companii. Noul preşedinte ANAF este licenţiat în economie şi absolvent al studiilor de master disciplina „Analiză diagnostic şi evaluarea afacerilor” la Universitatea din Craiova, Facultatea de Ştiinţe Economice”, se arată în comunicat.

Decizia de numire a noului conducător al administraţiei fiscale va intra în vigoare în momentului publicării în Monitorul Oficial. În orice caz, tensiunile pe marginea acestui subiect au fost alimentate de atitudinea agresivă din presă a lui Teodorovici din ultimele zile.

„Anul 2019 este foarte important, iar ANAF trebuie să-şi schimbe radical comportamentul în economie. Vorbim de o reformă a ANAF, de informatizarea instituţiei şi ne propunem ca 2019 să fie anul în care aceste lucruri să se şi întâmple!” Joi, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat că i-a solicitat premierului Viorica Dăncilă demiterea preşedintelui ANAF, Ionuţ Mişa, motivând că această instituţie „trebuie să-şi schimbe radical comportamentul în economie”.

În realitate, mare problemă pe care Teodorovici a avut-o cu Mişa a plecat tot de la bani. În mai multe rânduri, ministrul i-a reproşat şefului ANAF ineficienţa când vine vorba de gradul de colectare al TVA sau de recuperare diverselor prejudicii provocate de companii.