Crin Antonescu, preşedintele PNL, a explicat ce înseamnă a fi „de dreapta”. „În mod eronat a fi de dreapta înseamnă să fi împotriva social democraţilor, la noi PSD. Dar nu trebuie să înţelegem eronat deoarece în alte ţări nu există PSD, ce bine.”a spus Antonescu, întâmpinat de aplauzele săli. El şi-a corectat subtil replica susţinând că „în alte ţări nu există nici PNL”.

„Noi suntem de dreapta pentru că noi credem în libertate şi nu în egalitate. În primul rând pentru că libertatea există. Egalitatea, exceptând principiile fundamentale, nu există. Marele element de echitate a dreptei este că se află aproape de realitate. Această realitate este dură. Nu ne naştem egali decât în şanse. Noi nu minţim şi nu împărţim iluzii despre o egalitate, alta decât cea de şanse. Recunoaşterea, încurajarea şi punerea la loc a elitelor, în orice domeniu, spiritual, economic. Dacă nu respectăm şi cultivăm ideea unei elite, nu putem avea concurenţă reală în plan economic. Există elite, există vârfuri, există oameni de succes, există oameni care trag societăţile înainte. Sunt liderii de reuşită. Sunt elita unei societăţi. Mă gândesc la cât de mult s-a putut trage în 20 de ani de României interbelică, şi cât de puţin s-a putut trage în 20 de ani de după revoluţie şi doar pentru simplul fapt că nu au fost încurajate valorile”, a spus Crin Antonescu.

Liderul PNL crede că ar trebui formarea unui capital autentic românesc: „Dreapta crede în formele autentice. Din păcate, noi nu am reuşit, neavând politici de dreapta reale, nu am reuşit să constituim un capital românesc real, privat. Nu am avut companii româneşti sprijinite de servicii în competiţia internaţională, nu în bătălia măruntă pentru reursele statului”.

Crin Antonescu a explicat şi de ce liderii politici nu trebuie să fie economişti importanţi:”Niciunul dintre liderii politici ai lumii nu au fost performeri în economie, pentru că nu ar mai fi făcut politică, ci ar fi condus mari companii de succes. Liderul politic trebuie să înţeleagă că mare parte din lucrarea lui este pentru economie, pentru mediul de afaceri, pentru angajatul şi angajatorul care produc bunăstarea unei ţări. Trebuie să avem capacitatea de a face distincţia între mediul politic şi cel economic”