Premierul Sorin Grindeanu a declarat că este în dezbatere publică un proiect privind eliminarea prevederii de ”apolitic” în cazul prefecţilor şi subprefecţilor, el susţinând că în acest fel s-ar ieşi din ”ipocrizie”, în conditiile în care la venirea unui nou Guvern, indiferent de culoarea politică, prefecţii sunt schimbaţi din funcţii.

Sorin Grindeanu a afirmat, sâmbătă, la Buzău, că Guvenul îşi propune realizarea unui nou cod administrativ, care ar reglementa inclusiv situaţia prefecţilor şi a subprefecţilor, care sunt schimbaţi din funcţii la venirea unui nou Guvern, deşi aceştia fac parte din corpul înalţilor funcţionari publici şi ar trebui să fie apolitici.

Premierul a precizat că se află în dezbatere publică un proiect în acest sens şi că aşteaptă ”argumente şi contraargumente”, susţinând că prin eliminarea noţiunii de ”apolitic” în cazul prefecţilor şi subprefecţilor s-ar ieşi ”dintr-o anumită ipocrizie”.

”Acest proiect e parte din ce vrem să facem, şi anume un nou cod administrativ. Să ştiţi că îmi doresc, şi nu are sens să discutăm de lucruri pe care fiecare din noi le ştim, şi anume chiar dacă din 2004 prefecţii şi subprefecţii au devenit înalţi funcţionari publici şi sunt apolitici, la fiecare schimbare de Guvern au trecut în corpul înalţilor funcţionari, la dispoziţia Guvernului, dar, aşa e normal, schimbările de Guvern au dus la schimbări de prefecţi. Vorbim de o chestiune pe care toată lumea a făcut-o indiferent de culoarea politică a Guvernului. Cred că revenirea la o chestiune transparentă vorbind despre reprezentanţii guvernului în teritoriu, şi anume la eliminarea prevederii de apolitic, e în dezbatere publică, nu spun că asta e soluţia, aşteptăm argumente şi contraargumente, fiind în dezbatere publică, dar măcar ieşim dintr-o anumită ipocrizie, toată lumea ştie că la schimbarea guvernului se schimbă şi prefecţii şi subprefecţii, doar că există o formă mascată de apolitic”, a afirmat Grindeanu.

HotNews a relatat, vineri, că un proiect de modificare a Statutului funcţionarilor publici scoate prefecţii, subprefecţii şi inspectorii guvernamentali din categoria funcţionarilor publici, urmând ca aceştia să fie asumaţi politic. Potrivit proiectului, la articolul 118/2 se arată că "funcţiile publice de prefect, subprefect şi inspector guvernamental se desfiinţează la 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi". Proiectul de lege propune şi ca "stabilirea funcţiilor publice specifice şi echivalarea acestora cu funcţiile publice generale se realizează în termen de maximum un an de la data intrării în vigoare a prezentei legi".

viewscnt