Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, a fost propusă, joi, interimar în funcţia de ministru al Justiţiei, după demisia lui Florin Iordache.

"Premierul Sorin Mihai Grindeanu a transmis astăzi preşedintelui României, Klaus Werner Iohannis, propunerea de nominalizare a ministrului delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, ministru interimar al Justiţiei. (...) Premierul a făcut această nominalizare în contextul în care, astăzi, Florin Iordache şi-a înaintat demisia din funcţia de ministru al Justiţiei", informează un comunicat de presă al Guvernului.

Propunerea a fost făcută în conformitate cu prevederile art. 106 şi art. 107 alin. (3) şi (4) din Constituţia României, republicată, precum şi cu cele ale art. 9 din Legea nr.90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor, cu modificările şi completările ulterioare.

Ana Birchall s-a născut la Mizil şi a copilărit la Fulga, este lector universitar la Universitatea Creştină Dimitrie Cantemir titularul cursului: Procedura Insolventei. Licenţiată în ştiinţe juridice, şefă de promoţie, Ana Birchall a avut şansa de a fi primul român admis simultan la masterat in drept la mai multe universităţi de renume mondial precum: Harvard, Oxford, Yale, Cambridge, New York University. A ales să urmeze cursurile de masterat în drept la Yale Law School SUA. A absolvit masteratul în drept cu menţiunea „magna cum laude” în cursuri precum „Dreptul falimentului”, „Reorganizare financiară – bancară şi comercială şi dreptul internaţional”

Florin Iordache a anunţat, joi, că demisionează din funcţia de ministru al Justiţiei, deşi toate iniţiativele asumate cât a fost în această funcţie sunt ”legale şi constituţionale”.

”De când am venit la Ministerul Justiţiei, mi-am propus şi am efectuat toate demersurile legale pentru a remedia o serie de probleme existente şi destul de sensibile. Aşa cum aţi văzut şi dumneavoastră, toate iniţiativele asumate sunt legale şi constituţionale. Proiectele propuse s-au aflat în dezbatere publică, organizată de Ministerul Justiţiei, iar acum sunt în dezbatere parlamentară. Cu toate acestea, pentru opinia publică nu a fost suficient, drept pentru care am hotărât să îmi înaintez demisia din funcţia de ministru al Justiţiei”, a declarat Florin Iordache, la Palatul Victoria.

Interimatul poate fi de maximum 45 de zile.

Preşedintele Klaus Iohannis trebuie să decidă şi asupra noului ministru pentru Mediul de Afaceri, Florin Jianu. În acest caz, nu a fost făcută o propunere de către PSD.