Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, cere modificarea statutului aleşilor. Acesta vrea să fie desfiinţată imunitatea parlamentarilor.

Parlamentarii vor fi puşi astfel în situaţia de a-şi micşora rolul. Însă mai mulţi politicieni au spus că sunt de acord cu modiFIcarea legii senatorilor şi deputaţilor, astfel încât să nu mai fie impiedicată urmarirea penală, informează B1 TV.

De asemenea, în acest caz, se impune si modificarea legii privind răspunderea ministerială, în sensul în care DNA, dar şi alte instituţii care cer urmărirea penală sa nu mai fie nevoite să depună problele mai întâi la Parlament

Asta, deoarece legea şi Constituţia României precizează că singurele în măsură să judece sunt organele judicare.

 Imunitatea parlamentarilor este reglementată de art. 72 din Constituţia României:

(1) Deputaţii şi senatorii nu pot fi traşi la răspundere juridică pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului.

(2) Deputaţii şi senatorii pot fi urmăriţi şi trimişi în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, dar nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei din care fac parte, după ascultarea lor. Urmărirea şi trimiterea în judecată penală se pot face numai de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

(3) În caz de infracţiune flagrantă, deputaţii sau senatorii pot fi reţinuţi şi supuşi percheziţiei. Ministrul justiţiei îl va informa neîntârziat pe preşedintele Camerei asupra reţinerii şi a percheziţiei. În cazul în care Camera sesizată constată că nu există temei pentru reţinere, va dispune imediat revocarea acestei măsuri.