Conducerile Senatului şi Camerei Deputaţilor se întrunesc, marţi, de la orele 13, respectiv 14, pentru a hotărî programul Parlamentului pentru această săptămână, deşi este incertă organizarea unei şedinţei comune în care să fie datul votul de învestitură pentru noul Guvern.

Birourile Permanente ale celor două Camere vor avea şedinţe separate, marţi, la prânz pentru a decide programul Parlamentului fără a şti dacă va fi nevoie de convocarea unei şedinţe de plen comune pentru votul pentru instalarea noului Guvern.

Amânarea până după Crăciun de către preşedintele Klaus Iohannis a desemnării candidatului la postul de prim-ministre face improbabilă, dar nu imposibilă, învestirea noului Guvern.

Teoretic este încă posibilă instalarea noului Executiv dacă preşedintele Iohannis acceptă propunerea făcută de către PSD şi ALDE pentru postul de premier, anume Sevil Shhaideh. Potrivit Constituţiei, după desemnare, candidatul la postul de prim-ministru are la dispoziţie 10 zile pentru a-şi face echipa guvernamentală şi a cere votul de încredere al Parlamentului. 

Dacă Iohannis face anunţul marţi, iar Shhaideh îşi anunţă imediat echipa guvernamentală, Birourile Permanente reunite ar avea timp să stabilească data audierii candidaţilor la posturile de miniştri în comisii şi a votului în plenul reunit pentru joi sau vineri. Un program accelerat al instalării Executivului depinde însă de decizia lui Klaus Iohannis.