Adrian Zuckerman, propus pentru postul de ambasador al SUA în România, este audiat joi de Comitetul pentru relaţii externe al Senatului SUA. În declaraţia de la începutul audierii, Zuckerman s-a referit la potenţialul României în domeniul militar şi economic şi a subliniat că, în calitate de ambasador, va acorda o importanţă deosebită combaterii corupţiei şi independenţei justiţiei.

 

"România este o ţară cu terenuri fertile, resurse minerale, petrol, gaze naturale şi altele resurse naturale şi este binecuvântată cu o populaţie bine educată, multilingvă şi muncitoare. În plus faţă de rezervele sale de petrol şi gaze de pe uscat, a fost descoperite recent în Marea Neagră rezerve substanţiale de petrol şi gaze, care au potenţialul de a susţine securitatea energetică a României. Sistemul educaţional românesc, cu şcoli şi universităţi de înaltă calitate, a creat o forţă de muncă educată şi profesionişti respectaţi pe plan internaţional.

 

Deşi s-au realizat multe în România, există încă loc pentru îmbunătăţire. Pentru ca România să continue progresele incredibile pe care le-a făcut în ultimii 29 de ani, trebuie să continue lupta împotriva corupţiei, să creeze un climat de afaceri mai favorabil investiţiilor, să investească în infrastructură, sănătate şi educaţie şi să consolideze administraţia publică. Investitorii doresc o relaţie cu factorii de decize bazată pe încredere reciprocă. Ei caută un climat care permite afacerilor lor să contribuie la creşterea economică a României, să creeze locurile de muncă, să aibă profituri şi să-şi dezvolte întreprinderile.

 

Dacă sunt confirmat, mă angajez să-mi folosesc toată energia pentru a avansa interesele ţării noastre în România. Voi folosi toată experienţa şi toate cunoştinţele mele pentru a aborda problemele şi vulnerabilităţile cu care se confruntă România", a afirmat Adrian Zuckerman.