Cum se votează astăzi? Vom primi două buletine de vot: unul pentru Camera Deputaţilor şi celălalt pentru Senat. Ca în 2012. Numai că de această dată sunt şi noutăţi.
Cea mai importantă schimbare: sistemul electoral. Nu mai votăm nume, votăm partide. Pe buletinul de vot, vedeţi siglele unor formaţiuni, urmate de lista de candidaţi propuşi. Mai puteţi pune ştampila, bineînţeles, şi numele unor candidaţi independenţi, acolo unde sunt. Dacă vi se pare familiar, nu este întâmplător. Aţi votat la fel la mai multe scrutine parlamentare. Ultima dată, în 2004. Anul acesta am renunţat la sistemul uninominal mixt, folosit la ultimele două scrutine generale, şi am reintrodus sistemul proporţional pe liste.
S-au luat măsuri suplimentare pentru evitarea faudei la vot. Premieră absolută este filmarea în secţiile de vot, după ora 21.00, la închiderea urnelor. Pentru a evita orice suspiciuni de fraudă, toate operaţiunile care vor avea loc în secţia de votare vor fi înregistrate audio - video, neîntrerupt, până la încheierea întregii activităţi în secţie.
S-a introdus tableta anti vot multiplu. Când intraţi în secţia de vot, sunteţi întâmpinaţi de un operator de calculator. El descoperă imediat dacă aveţi drept de vot şi dacă aţi încercat să votaţi şi la altă secţie. Asta cu ajutorul actului dumnevoastră de identitate şi a unui soft creat de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. Tot datorită acestui sistem, aflăm în timp real prezenţa la vot. Programul a fost folosit şi la alegerile locale din 5 iunie.
Altă noutate, votul prin corespondenţă. Pentru prima dată românii din străinătate au avut posibilitatea să aleagă dacă vor să voteze la secţie ori în plic. Au fost îndelungi dezbateri pe acest subiect după alegerile prezidenţiale din 2014. Numai că acum, când au posibilitatea, cetăţenii români din diaspora nu prea s-au înghesuit să voteze la distanţă. Puţini au cerut buletine de vot prin poştă şi mai puţini le-au şi trimis înapoi în ţară ştampilate.
Alt subiect care a atras multe discuţii aprinse: numărul de parlamentari. După ce în 2012, pe sistem uninominal, am avut 588 de aleşi, acum avem o normă de reprezentare ceva mai mică. Şi alegem în total 464 deputaţi şi senatori.
S-a vorbit atât cu ocazia acestei campanii electorale, cât şi a celei din iunie, că nu există suficiente modalităţi prin care candidaţii să ajungă să fie cunoscuţi. E drept, nu s-a mai permis organizarea de spectacole ori împărţirea de cadouri electorale. Campanie s-a putut face prin pliante, la televizor şi foarte mult în mediul on-line. Interesant este că, tot o noutate legislativă, competitorii electorali care obţin minimum 3 procente la alegeri îşi recuperează de la stat banii cheltuiţi în campanie.
Toate aceste modificări aplicate de anul acesta au fost adoptate de Parlament în primăvara lui 2015, prin consens politic.