Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, sâmbătă seara, la România TV, că el şi partidul său doresc modificarea Constituţiei în anul 2017, pentru eliminarea imunităţilor tuturor demnitarilor, inclusiv în ceea ce îl priveşte pe preşedintele ţării. Dragnea a subliniat că, de altfel, conform Constituţiei în vigoare, şeful statului poate fi cercetat şi acum, dar nu poate fi judecat şi a dat asigurări că, dacă PSD va câştiga alegerile, procurorii vor putea să ancheteze pe oricine, fără nicio presiune.

”Eu vreau să dispară imunităţile din Constituţia României, dar nu numai pentru parlamentari, ci şi pentru preşedintele României, şi nu e vorba de Iohannis, ci de orice preşedinte. Dacă am spus că nimeni nu e mai presus de lege, atunci nu există... La noi nu există posibilitatea ca, dacă un preşedinte de exemplu este prins cu sacul cu bani, dacă omoară pe cineva, poate să stea preşedinte cinci ani de zile fără probleme. Or, aşa ceva nu e în regulă”, a afirmat Dragnea.

El a menţionat că, potrivit prevederilor constituţionale, preşedintele poate fi judecat doar pentru înaltă trădare.

”Dar dacă face o faptă penală îngrozitoare, de ce să nu dea socoteală? Eu nu cred că va face sau nu ştiu dacă a făcut, dar dacă cumva a făcut în legătură cu acele retrocedări de imobile? Şi poate ar trebui să ştim. Nu avem dreptul să ştim?”, a adăugat Liviu Dragnea.

Liderul PSD a precizat, însă, că şi cu actuala Constituţie preşedintele poate fi cercetat: ”În Constituţie scrie că preşedintele nu poate fi judecat, nu scrie că nu poate fi anchetat. Această şmecherie care a fost folosită pentru Traian Băsescu nu ne păcăleşte. Deci, preşedintele poate fi anchetat, poate fi cercetat. Nu poate fi trimis în judecată decât atunci când nu mai e preşedinte, dar nimeni nu opreşte pe nimeni să-l cerceteze ca preşedinte”.

Întrebat dacă, în cazul în care va câştiga PSD alegerile, există şanse mari ca preşedintele să fie anchetat, Dragnea a răspuns: ”Asta decid procurorii. Eu vreau să garantez tuturor că, dacă noi vom câştiga, îi asigur de lipsa oricăror presiuni de oriunde, vor avea posibilitatea într-adevăr, nu posibilitatea clamată până acuma şi folosită demagogic, ca într-adevăr să poată să ancheteze pe oricine, chiar pe preşedinte dacă este cazul”.

Liviu Dragnea a spus că el şi PSD susţin modificarea Constituţiei în anul 2017, chiar în primul semestru, pentru eliminarea imunităţilor ”pentru oricine”.

”Dacă preşedintele Klaus Werner Iohannis a ieşit de atâtea ori la microfonul prezidenţial emiţând de acolo nişte principii, acuze împotriva parlamentarilor care au votat aşa cum le-a dictat conştiinţa: câteodată au votat pentru susţinerea cererii procurorilor, câteodată au votat împotrivă. Şi tu ieşi de la tribuna prezidenţială şi spui: un Parlament care nu a înţeles nimic, care se opune mersului justiţiei. Neţinând cont de faptul că există această imunitate. De ce să nu fie valabil şi pentru dumnealui? Îşi poate pune o oglindă în faţă şi să vorbească Klaus cu Werner şi să-i spună acelaşi lucru: n-ai înţeles nimic, justiţia nu trebuie oprită, nu te agăţa de imunitate”, a mai afirmat Dragnea.