Liviu Dragnea a prezentat, vineri, programul pe Sănătate al PSD, care prevede, printre altele, creşteri salariale pentru cadrele medicale de până la 3.600 de euro de la 1 ianuarie 2018 şi construirea a opt spitale regionale până în 2020.

"Bugetul pentru sănătate va fi construit în funcţie de nevoile sistemului, ale pacientului, astfel încât niciun bolnav să nu se simtă părăsit şi să ştie că pentru el există soluţii. Tot sistemul de sănătate trebuie să fie în slujba pacientului", a declarat preşedintele social-democrat, într-o conferinţă de presă în care a prezentat capitolul dedicat domeniului sănătăţii din programul de guvernare "Îndrăzneşte să crezi în România".

Până în 2020, PSD doreşte ca bugetul pentru sănătate să reprezinte 6,4% din PIB.

De asemenea, PSD intenţionează revizuirea sistemului de salarizare a medicilor. Astfel, de la 1 ianuarie 2018, un medic rezident ar urma să aibă un salariu brut de 1.200 de euro, un medic specialist gradul V clinic — 2.650 de euro, un medic primar gradul V clinic — 3.377 euro, iar un medic primar gradul V ATI-urgenţă — 3.600 euro, scrie Agerpres.

În aceste sume nu ar fi incluse celelalte venituri care provin din gărzi, tichete de masă şi vacanţă sau sporuri. Impozitul pe venit ar fi 0%.

Totodată, programul prevede ca, tot de la 1 ianuarie 2018, asistenţii medicali să aibă parte de o creştere de salarială de sută la sută, asistenţii şi infirmierii un salariu lunar de 2.150 lei, iar angajaţii cu studii superioare — 2.250 lei.

În ceea ce priveşte dezvoltarea infrastructurii medicale, PSD intenţionează construirea, până în 2020, a spitalului republican "Carol Davila", cu peste 2.500 de paturi şi o suprafaţă de 60 — 80 de hectare cu finanţare prin decontare a 750 de euro pe zi pe pat utilizat, pe modelul clinicii vieneze AKH.

Investiţiile la acest capitol sunt estimate, pentru următorii patru ani, la 5 miliarde de euro, din care 3,5 milioane euro prin fondul suveran de dezvoltare şi investiţii, 300 milioane de euro din fonduri europene (programul operaţional) şi 800 milioane de euro de la bugetul de stat.

"Pe lângă acest complex gigant discutăm de 8 spitale regionale noi care să fie similare cu acest complex, pe o dimensiune mai mică — în jur de 1000 de paturi. (...) Vor fi reabilitate şi modernizate restul de spitale judeţene, care nu au fost reabilitate, de asemenea 100 de ambulatorii de specialitate şi 250 de unităţi de primire-urgenţe", a explicat liderul PSD.