Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat, sâmbătă, la Antena 3, că şi-a retras plângerea penală împotriva fostului preşedinte Traian Băsescu, pentru acuzaţiile de şantaj, pe motiv că au trecut doi ani de la depunere şi a reevaluat situaţia, şi susţine că între timp românii s-au lămurit singuri despre "situaţia" creată.

"M-am sfătuit cu familia mea, (...) şi cu foarte mulţi bucureşteni, pentru că eu fac teren, merg în cartiere şi i-am întrebat ce părere au despre acest dosar. Cei mai mulţi bucureşteni, la fel ca şi mine, dar şi oameni din alte judeţe, români, îmi spun că ar fi dorit cu toţii, ca şi mine, un verdict ceva mai aproape de momentul în care s-a produs acea situaţie", a afirmat Firea.

Fostul senator spune că, de la momentul plângerii şi până acum, au trecut doi ani, timp în care a născut un copil şi a devenit "mai bătrână cu doi ani", timp în care a reevaluat situaţia. Între timp, spune Firea, a vorbit şi cu bucureştenii, care ar fi vrut şi ei o soluţie mai rapidă.

"A trecut aproape o perioadă destul de îndelungată (...) s-au întâmplat foarte multe lucruri, atât în viaţa mea, atât în viaţa mea persoană, cât şi profesională. În ţară s-au întâmplat atâtea lucruri, a căzut un Guvern, a venit un Guvern tehnocrat, Traian Băsescu nu mai este preşedinte. După 2 ani, practic fiecare român şi-a făcut o impresie proprie şi şi-a tras propria concluzie cu privire la acea situaţie", a explicat ea, la Antena 3.

Gabriela Firea a depus, în 16 aprilie 2014, o plângere în care îl acuză pe Traian Băsescu, atunci peşedinte al României, de ameninţare şi şantaj, după declaraţii făcute de acesta la emisiuni televizate.

În denunţul depus împotriva lui Traian Băsescu se arată: "Într-un interviu la postul de televiziune Realitatea TV, difuzat în seara zilei 13.04.2014, în cadrul emisiunii "Jocuri de putere", referindu-se la activitatea parlamentară a d-nei senator Firea Gabriela, în cadrul Comisiei parlamentare de anchetă pentru verificarea legalităţii achiziţiei terenurilor din zona comunei Nana, judeţul Călăraşi, a afirmat: "Mai bine ar sta în banca ei şi s-ar ocupa de ce se întâmplă pe moşia soţului ei unde este primar, că s-ar putea să nu-l găsească într-o zi acasă dacă... Nu-i atentă... Înţeleg că în parohia lui se întâmplă destule lucruri rele".

Pe 28 iulie, Firea afirma că, în cursul cercetărilor făcute în dosarul în care îl acuză pe Traian Băsescu de ameninţare, a fost de mai multe ori la parchet, a depus la dosar tot ce i s-a cerut şi că nu înţelege de ce ancheta nu a fost efectivă.

Procurorul general al Parchetului instanţei supreme, Augustin Lazăr, a infirmat soluţia de trimitere în judecată a lui Traian Băsescu, în dosarul în care Gabriela Firea îl acuză de ameninţare, pentru “lipsa unei anchete efective, care să respecte exigenţele în materia conţinutului rechizitoriului şi standardelor de claritate în prezentarea acuzării în instanţă”. Ancheta va fi reluată, pentru clarificarea acuzaţiilor penale, completarea materialului probator, “în vederea lămuririi tuturor aspectelor cauzei”, urmând să se adopte “o soluţie legală şi temeinică în cauză”.

În urma infirmării soluţiei iniţiale dispuse de procurori, cercetările vor fi reluate de Secţia de urmărire penală şi criminalistică din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, "pentru clarificarea acuzaţiilor penale, completarea materialului probator, în vederea lămuririi tuturor aspectelor cauzei”.

Ulterior, se va efectua o nouă evaluare a întregului material probator, în raport şi de doctrina şi jurisprudenţa în materie, „pentru a adopta o soluţie legală şi temeinică în cauză”, a precizat PICCJ.