Primarul condamnat dupa castigarea mandatului va suporta impreuna cu partidul costurile alegerilor anticipate, prevede un proiect de lege depus la Senat.

Propunerea legislativa este semnata de deputatii independenti Viorel-Ionel Blajut, Mihai Deaconu, Daniel Fenechiu si Razvan-Ionut Tanase.

Legea s-ar aplica primarilor cu dosare de urmarire penala deschise inainte de preluarea mandatului, in cazul unei condamnari care are loc dupa ce au castigat alegerile.

Proiectul prevede ca propunerile de candidati trebuie sa fie insotite de declaratiile de acceptare a candidaturii, declaratiile de avere si de interese, declaratiile privind calitatea de lucrator al Securitatii sau de colaborator al acesteia, dar si de o declaratie pe proprie raspundere cu privire la existenta sau inexistenta unei umariri penale impotriva candidatului, situatii de incompatibilitate ori de conflict de interese, constatate de ANI.

Daca un candidat la primarie este intr-una din aceste situatii, acesta va declara, pe proprie raspundere, infractiunile pentru care este cercetat si stadiul urmaririi penale.

In plus, isi va lua angajamentul scris ca, daca va fi condamnat, sa suporte singur, daca a candidat independent, sau in solidar cu partidul sau cu alianta politica care il propune, toate costurile generate de organizarea de alegeri anticipate.

Si partidul sau alianta politica al carui candidat depune declaratia pe proprie raspundere ca este urmarit penal sau in stare de incompatibilitate are obligatia, sub sanctiunea respingerii candidaturii, sa prezinte o declaratie semnata de presedintele formatiunii, prin care confirma ca stie situatia juridica a candidatului, iar in cazul unei condamnari si a vacantarii functiei de primar, dupa alegeri, vor plati toate cheltuielile legate de organizarea anticipatelor, impreuna cu candidatul condamnat.

Initiatorii explica in expunerea de motive ca alegerile locale din 5 iunie au reliefat o situatie in care multi dintre candidatii la functiile de primar se aflau in diferite faze ale urmaririi penale si au castigat mandatul.