Liderul grupului PNL din Senat, Ion Popa a declarat, vineri, pentru News.ro, că grupul parlamentar nu îşi asumă şi nu va susţine propunerea legislativă semnată de senatorul PNL Andrei Volosevici, potrivit căreia numirea în funcţiile de directori şi directori adjuncţi din ministere, instituţiile administraţiei centrale şi locale să se facă fără concurs, pe baza "încrederii personale" şi "aprecierii" morale şi profesionale.
Ion Popa a adăugat că orice inţiativă a unui parlamentar PNL trebuie să parcurgă nişte etape şi în interiorul partidului, adică să primească un aviz din partea grupului parlamentar pe care îl reprezintă.
”Majoritatea iniţiativelor legislative ale colegilor PNL au şi coiniţiatori, ceea ce nu este cazul aici”, a explicat liberalul, precizţnd că este nevoie şi de o analiză a prevederilor proiectului, care nu trebuie să contravină ideilor şi principiilor partidului.
Popa a arătat că propunerea legislativă semnată de Andrei Volosevici nu a avut avizul grupului PNL din Senat.
”Evident că grupul parlamentar nu şi-o asumă şi nici nu o va susţine în Parlament”, a spus Ion Popa.
Senatorul independent Andrei Volosevici, care face parte din grupul parlamentar al PNL şi care are un dosar de corupţie la DNA, a înaintat Senatului o iniţiativă legislativă care ar permite numirea în funcţiile de directori şi directori adjuncţi din ministere, instituţiile administraţiei centrale şi locale, a unor oameni numiţi direct de partide, fără concurs, pe baza "încrederii personale" şi "aprecierii" morale şi profesionale.
În expunerea de motive a iniţiativei legislative, Volosevici scrie că prin acest proiect "se do posibilitatea formaţiunilro politice de la guvernare, prin reprezentanţi ierarhici, dar şi primarilor, să numească transparent, în posturi importante pentru îndeplinirea obiectivelor asumate politic, public, acele persoane pe care le apreciază din punct de vedere moral şi profesional, având încrederea că acestea vor acţiona cu bună-credinţă şi eficienţă în executarea atribuţiilor primite". Persoanele numite astfel într-una din funcţiile menţionate vor putea fi reconfirmate, tot pe baza încrederii personale, în funcţiile respective.
Astfel, "ar urma să fie ocupate pe baza încrederii personale funcţiile de director general şi director general adjunct, director executiv şi director executiv adjunct din aparatul autorităţilor administrative autonome al ministerelor şi celorlante organe de specialitate ale administraţiei publice centrale şi cele din unităţile administrativ-teritoriale, precum şi în funcţiile publice asimilate acestora".
Cu toate acestea, persoanele astfel numite nu ar avea calitatea de funcţionar public, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege depus de senatorul afiliat grupului parlamentar PNL.