Votul a fost suspendat în comuna buzoiană Verneşti până la cel puţin ora 9.00, în condiţiile în care buletinele de vot au fost tipărite greşit, prefectul judeţului George Sava spunând că a luat la cunoştinţă despre această situaţie abia duminică dimineaţă, deşi preşedintele secţiei de votare ar fi trebuit să verifice buletinele încă de vineri. 

GORJ:

Un bărbat din judeţul Gorj a fost amendat de poliţişti cu 2.000 de lei, după ce a împrăştiat dintr-un autoturism mai multe pliante cu mesaje denigratoare la adresa candidatului PNL la funcţia de primar al comunei gorjene Fărcăşeşti.

Bărbatul, în vârstă de 29 ani, din comuna Bălteni, a fost prins de poliţişti în timp ce arunca din autotursimul său mai multe pliante cu mesaje denigratoare la adresa lui Marius Bălu, candidatul PNL la funcţia de primar al localităţii Fărcăşeşti.

Bărbatul a fost amendat cu 2.000 de lei.

În Gorj, 303.256 de persoane sunt aşteptate la cele 332 secţii de votare amenajate în judeţ pentru alegerile locale.

MAI

Alegerile locale s-au desfăşurat fără înregistrarea unor situaţii deosebite până la ora 12.30, fiind făcute 120 de sesizări cu privire la săvârşirea unor posibile contravenţii sau infracţiuni şi, deşi 20 la sută nu au fost confirmate, au fost aplicate amenzi în valoare de 11.000 de lei, nouă avertismente scrise şi se efectuează cercetări cu privire la săvârşirea a 10 posibile infracţiuni, a declarat purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

Centrul Naţional de Conducere Integrată a analizat, în cadrul unei şedinţe operative, situaţia din punct de vedere al menţinerii siguranţei publice la nivel naţional, în contextul alegerilor locale.

Reprezentanţii MAI au constatat că nu au fost înregistrate situaţii deosebite.

„Au fost înregistrate 120 de sesizări cu privire la săvârşirea unor posibile contravenţii sau infracţiuni, în urma verificărilor realizate până în prezent 20 la sută nu au fost confirmate. Toate sesizările primite sunt cercetate cu operativitate de către structurile MAI pentru a confirma sau nu aspectele semnalate. Au fost constatate 20 de fapte contravenţionale, fiind aplicate amenzi în valoare de 11.000 de lei şi 9 avertismente scrise. De asemenea, se efectuează cercetări cu privire la săvârşirea a 10 posibile infracţiuni”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAI.

CONSTANŢA

Procesul electoral la o secţie de votare din localitatea Săcele, judeţul Constanţa, a fost suspendat timp de 40 de minute, după ce una dintre ştampile a dispărut

Potrivit poliţistilor, preşedintele secţiei de votare din Săcele a decis suspendarea procesului electoral în momentul în care a constatat că lipseşte o ştampilă.

După întocmirea unui proces-verbal, votarea a fost reluată, cel mai probabil ştampila fiind luată de un alegător.

Poliţiştii au deschis un dosar penal în acest caz.

DÂMBOVIŢA

PSD Dâmboviţa reclamă mai multe nereguli în desfăşurarea procesului de vot în mai multe localităţi ale acestui judeţ, social-democraţii făcând plângere la Poliţie împotriva unui candidat UNPR pe care îl acuză că a dat bani pentru a fi votat. Poliţia a anunţat că face cercetări în acest caz pentru infracţiunea de corupere a alegătorilor.

GALAŢI

Procesul electoral a fost întrerupt pentru câteva zeci de minute la o secţie de vot din municipiul Galaţi, după ce doi alegători ar fi primit câte un buletin de vot în plus, unul cu candidaţii la Primărie, celălalt cu cei la Consiliul Judeţean.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Galaţi, Ştefan Gohoreanu, a declarat că la secţia numărul 58 de la Şcoala numărul 17 din municipiul Galaţi au existat două incidente. Astfel, un membru al secţiei de votare ar fi dat unui alegător două buletine de vot pentru Consiliul Judeţean, pe care alegătorul le-a ştampilat, dar pe care însă nu le-a mai introdus în urnă, pentru că a fost văzut de un membru al secţiei.

De asemenea, potrivit lui Gohoreanu, un alt alegător ar fi primit două buletine de vot pentru alegerea primarului, pe care le-ar fi ştampilat, dar nu le-a mai introdus în urnă, fiind văzut de un membru al secţiei.

ALEXANDRIA

Partidul România Unită anunţă că a sesizat Biroul Electoral Central, Biroul Electoral Judeţean, AEP şi Poliţia, reclamând că de pe buletinul de vot lipseşte candidatul Partidului România Unită la Primăria Alexandria (Teleorman), Dumitru Goldbach.

"Candidatul Partidului România Unită la Primăria Alexandria (Teleorman), Dumitru Goldbach, lipseşte de pe buletinele de vot. În acest sens a fost sesizat BEC, BEJ, AEP şi Poliţia, pentru că lipsa unui candidat de pe buletinul de vot viciază total procesul de votare, iar alegerile trebuie refăcute. Faptul că acest lucru s-a întâmplat în fieful lui Liviu Dragnea ne indică încă o încercare de fraudare a alegerilor marca PSD. Partidul România Unită solicită autorităţilor în drept să ia imediat măsuri, să identifice vinovaţii şi să amâne alegerile din Alexandria pentru ca procesul de votare să fie corect, iar candidatul PRU să se regăsească pe buletinul de vot", susţin reprezentanţii Partidului România Unită, într-un comunicat de presă.

Ei mai susţin că această situaţie necesită deschiderea unui dosar penal şi o verificare atentă a procesului de votare din întreaga ţară pentru că "un asemenea caz indică tentative de fraudare a votului românilor".

BUZĂU

Procesul electoral în localitatea buzoiană Verneşti, suspendat întrucât buletinele de vot au fost tipărite greşit,a fost reluat în jurul orei 11.00, după aproape patru ore, în prezent câteva zeci de persoane stând la coadă pentru a-şi exercita dreptul la vot.

Prefectul judeţului Buzău, George Sava, a declarat, pentru News.ro, că procesul electoral în localitatea Verneşti a fost reluat după ce o parte din buletinele de vot au fost retipărite.

”Au fost aduse o parte din buletinele de vot, astfel încât să se permită reluarea votului şi o altă maşină cu restul buletinelor de vot este deja la încărcat”, a spus Sava, precizând că în prezent nu mai sunt probleme.

El a mai spus că, dacă situaţia o va impune, va fi luată decizia de prelungire a votului în comuna Verneşti, în condiţiile în care a fost întrerupt aproape patru ore.

MEDGIA

Preşedintele secţiei de votare 252 din Medgidia, judeţul Constanţa, a plecat sâmbătă acasă cu ştampila de control şi a adus-o duminică, pe numele acestuia fiind deschis un dosar penal, potrivit reprezentanţilor Ministerului Afacerilor Interne.

Un membru al biroului electoral a sesizat Poliţia Medgidia despre acest incident.

Preşedintele secţiei de votare a adus duminică ştampila de control, dar acesta va fi cercetat penal.

MUREŞ

Biroul Electoral Judeţen (BEJ) Mureş a solicitat Prefecturii să transmită informaţii cu privire la numărul buletinelor de vot tipărite şi distribuite în judeţ, după ce a primit sesizări de la partide potrivit cărora în unele localităţi au ajuns insuficiente buletine de vot, informaţie contrazisă de reprezentanţii Prefecturii.

Preşedintele BEJ Mureş, judecătorul Eugen Maier, a declarat, duminică, pentru News.ro, că a primit sesizări de la partide, între care PSD, potrivit cărora în unele secţii de votare din judeţ au ajuns insuficiente buletine de vot.

Maier a precizat că instituţia competentă privind tipărirea şi distribuirea buletinelor de vot este Prefectura Mureş, astfel că a transmis o solicitare oficială prin care se cer clarificări.