Rolul primarilor este determinant în aplicarea măsurilor conţinute de pachetul de măsuri antisărăcie şi incluziune socială, a spus premierul Dacian Cioloş, luni, la Adunarea Generală a Asociaţiei Comunelor din România.

În discursul susţinut în deschiderea conferinţei, prim-ministrul le-a spus primarilor că a fost conştient încă de la început că fără "ajutorul şi implicarea" primarilor proiectele Executivului nu au nicio şansă.

"Din acest pachet, deja urmărim modul în care se organizează programele sociale şi distribuţia tichetelor pentru grădiniţe, program care a fost deja lansat. Este important ca dumneavoastră să mobilizaţi resurae pentru a beneficia de această oportunitate. A aduce copii nevoiaşi la grădiniţă este o garanţie că apoi vor rămâne în şcoală şi veţi avea astfel tineri educaţi la nivel local", le-a spus Cioloş celor prezenţi.

El a dat exemplul unei comune în care programul destinat grădiniţelor a adus noi copii în sistemul educaţional primar.

"Colaboratorii mei mi-au spus de cazul comunei Slobozia-Bradului unde, din 850 de copii între 3 şi şase ani, doar 145 erau înscrişi la grădiniţă. După ce s-a dus vestea despre acest program, s-au mai înscris încă 540. Domnul primar şi doamna directoare au mai organizat spaţii pentru noi grupe de grădiniţe, au găsit soluţii şi le mulţumesc amândurora pe această cale", a spus premierul.

La Adunarea Generală a Asociaţiei Comunelor participă, printre alţii, aproximativ 400 de primari de comună din România, primari din Republica Moldova, preşedintele Comitetului European al Regiunilor (CoR) Markku Markkula, diplomaţi străini.