Preşedintele Curţii Constituţionale a României, Augustin Zegrean, a declarat că judecătorului Curţii Constituţionale Toni Greblă nu i se poate cere demisia, pentru că legea nu permite acest lucru.

„Unele dintre faptele pentru care este cercetat l-ar putea pune în situaţia de incompatibilitate. Şi judecătorii Curţii beneficiază de prezumţia de nevinovăţie. Regretăm cu toţii acest eveniment. DNA-ul trebuie să ducă până la capăt aceste cercetări pentru că nu vreau să planeze asupra CCR nicio urmă de bănuială”, a declarat Augustin Zegrean.

Augustin Zegrean a ţinut să puncteze faptul că, în situaţia în care Toni Greblă va fi trimis în judecată, atunci mandatul acestuia de judecător al Curţii va fi suspendat.

"Dumnealui poate fi cercetat fără nicio aprobare de la nimeni, (...) numai că în momentul în care s-ar pune în discuţie arestarea sau trimiterea în judecată, acolo se cere o aprobare din partea instituţiei care l-a numit judecător al Curţii. Dacă va fi trimis în judecată, din acel moment, mandatul lui este suspendat pe toată durata procesului penal, iar la final, dacă este condamnat — încetează mandatul iar dacă este achitat, îşi reia activitatea", a explicat acesta.

Augustin Zegrean şi-a exprimat, totodată, speranţa că un verdict în acest caz va fi dat "cât mai repede", deoarece nu îşi doreşte ca asupra Curţii să planeze vreo "umbră de bănuială".

"DNA-ul şi, dacă va fi cazul, Justiţia trebuie să ducă până la capăt aceste sesizări, să lămurim lucrurile pentru că nu vreau să planeze asupra CCR nici măcar o umbră de bănuială. Suntem o instituţie care nu a fost niciodată acuzată oficial de nimic. Am încercat să convingem populaţia că ne îndeplinim atribuţia principală, aceea de a veghea la respectarea Constituţiei şi la supremaţia acesteia. Aşteptăm ca aceste instituţii să dea cât mai repede un verdict în această chestiune", a mai spus acesta.

Plenul Curţii, reunit în şedinţa de joi, a luat act de comunicatul de presă al DNA din care rezultă că faţă de judecătorul Toni Greblă se efectuează acte de urmărire penală pentru săvârşirea unor infracţiuni.