Deputatul PPDD Liliana Ciobanu i-a cerut premierului Victor Ponta să precizeze ce măsuri are în vedere pentru interzicerea desenelor animate care instigă la violenţă, arătând că Lolek şi Bolek, Ciocănitoarea Woody, Mihaela sau Bălănel şi Miaunel au fost înlocuite cu monştri, roboţi sau vampiri.

”Vă supun atenţiei o problemă extrem de îngrijorătoare apărută în ultimii ani în spaţiul public românesc, respectiv violenţa desenelor animate şi a altor emisiuni pentru copii, situaţie care-i preocupă în mod special pe părinţi. În calitatea dumneavoastră de părinte, ar trebui să cunoaşteţi faptul că desenele animate nu mai sunt cele de pe vremuri, frumoase, antrenante şi amunzante, cu Tom şi Jerry, Mickey Mouse sau Pluto, ci s-au transformat radical, dar din rău în tot mai rău”, i-a transmis deputatul PPDD premierului Victor Ponta, interimar la Ministerul Culturii, printr-o interpelare adresată în această lună.

Ea a arătat că ”animaţia fermăcătoare de odinioară” a devenit în prezent ”dezastruoasă”, ”desenele inocente şi nevinovate lăsând locul unor fapte şi întâmplări extrem de violente”.

Deputatul PPDD a apreciat că desene animate precum Lolek şi Bolek, Ciocănitoarea Woody, Mihaela sau Bălănel şi Miaunel au fost înlocuite cu persoanje precum monştri, vampiri, roboţi, astfel încât, în loc să dezvolte creativitatea, îi determină pe copii să se comporte violent.

”Specialiştii susţin că desenele animate nu sunt deloc nevinovate, deoarece au un caracter hipnotic. (...) Desenele animate din prezent au, pe lângă violenţa imagistică şi una de limbaj, intolerabilă pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor. Consider că situaţia prezentată este de-a dreptul alarmantă, iar statul român, prin Guvernul şi ministerul pe care le conduceţi, trebuie să ia de urgenţă măsurile care se impun pentru remedierea acestei probleme grave”, a menţionat Liliana Ciobanu.

Deputatul PPDD şi-a încheiat interpelarea adresându-i premierului Victor Ponta două întrebări: ”Se doreşte ca generaţiile viitoare de adulţi, respectiv copiii noştri de astăzi, să se transforme într-o generaţie de oameni violenţi?” şi ”Ce măsuri aveţi în vedere pentru interzicerea acestor aşa-zise desene animate, care sunt în fapt doar instigări la toate formele de violenţă fizică, verbală şi morală?”.

Liliana Ciobanu a solicitat răspuns scris la întrebările ei adresate premierului, răspuns pe care încă nu l-a primit.