Un responsabil cu rang înalt din cadrul serviciilor germane de informaţii (BND) confirmă în ediţia de duminică a ziarului Frankfurter Allgemeine am Sonntag (FAS) că unul dintre agenţii lor, arestat miercuri, a spionat pentru Statele Unite, relatează Agerpres. „Toate dovezile arată că a lucrat pentru americani“, a declarat pentru publicaţia germană această sursă cu rang înalt, potrivit unui fragment din articol difuzat sâmbătă seară.

După cum a informat presa germană, el şi-ar fi propus serviciile, de asemenea, spionajului rus, intrând în contact cu Consulatul Rusiei la Munchen şi din acest motiv ar fi fost descoperite acţiunile sale în calitate de agent dublu.

În vârstă de 31 de ani, acest colaborator al BND lucra pentru serviciile americane de informaţii de la sfârşitul lui 2012 şi ar fi furat peste 200 de documente.

Agentul dublu a primit sarcina de a strânge documente despre comisia parlamentară din Bundestag care investighează operaţiunile de culegere de informaţii desfăşurate în Germania de Agenţia Naţională de Securitate a SUA (NSA), potrivit sursei amintite.

Angajat în cadrul unui serviciu al BND care se ocupă în special de protecţia soldaţilor germani în străinătate, el a reuşit să trimită numai două documente despre subiectul respectiv, dintre care unul privind structura generală a BND.

El a oferit prin e-mail serviciile sale Ambasadei Statelor Unite la Berlin şi a primit, cu ocazia a trei întâlniri în Austria, suma totală de 25.000 de euro, mai informează Frankfurter Allgemeine am Sonntag.

Întrebat în legătură cu această afacere, purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, a declarat vineri că şefa executivului, Angela Merkel, a fost informată joi asupra acestui caz. „Guvernul german va aştepta rezultatele anchetei... Cazul este grav, asta este foarte clar“, a afirmat Seibert.

Relaţiile dintre Statele Unite şi Germania au devenit tensionate după dezvăluirile făcute de fostul consultant al NSA Edward Snowden în legătură cu un vast program de spionaj care viza această ţară, precum şi telefonul mobil al cancelarului federal Angela Merkel.