Congresul PNL, convocat pentru alegerea noii conduceri a partidului, a început, sâmbătă, în jurul orei 10.00, în prezenţa a circa 1500 de delegaţi şi a invitaţilor din partea PDL şi ai Forţei Civice, urmând ca Ioan Ghişe şi Klaus Iohannis, candidaţi la şefia partidului, să-şi prezinte proiectele.

Lucrările celei de-a doua zi a congresului PNL au fost deschise prin intonarea Imnului Naţional, dar nu şi a imnului partidului.

Liberalii îşi vor alege în congresul PNL preşedintele partidului, dintre Klaus Iohannis şi Ioan Ghise, dar şi 31 de vicepreşedinţi dintre cei 56 care s-au înscris în cursă.

La congres au venit invitaţi din partea societăţii civile, a sindicatelor şi patronatelor, precum şi reprezentanţi ai ambasadelor.

De asemenea, la congres au ajuns liderii PDL, Vasile Blaga, Cătălin Predoiu, Gheorghe Flutur, Gheorghe Falcă, George Scripcaru şi Anca Boagiu, dar şi preşedintele Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu.

Presedintele PDL Vasile Blaga le-a vorbit liberalilor despre necesitatea noului mare partid de dreapta. El le-a cerut celor prezenti sa nu plece urechea la propaganda PSD care incearca sa stopeze prin orice mijloace demersul inceput intre PNL si PDL.

“NU am venit sa va ofer pe tava PDL si nici sa predau PDL asa cum spune propaganda psd-ista. Sa ne respectam trecutul si sa ne dovedim capabili sa face fata cu intelepciune viitorului. Europarlamentarele din acest an ne-au dovedit ca nu putem castiga singuri in fata PSD. Solutia partidului stat care este PSD ca PNL si PDL sa fie impreuna. Este mandatul imperativ dat de romani si noi ni l-am asumat prin inceperea demersurilor de fuziune. Noi ne mandrim cu istoria noastra precum si dumneavoastra cu istoria stralucita pe care o aveti. Nastarea marelui partid de dreapta va fi nu doar o contrapondere la PSD ci un proiect pentru Romania la care se lucreaza deja intens.”, a spus Blaga.

Liderul FC, Mihai Răzvan Ungureanu, le-a transmis liberalilor că el se bucură că a revenit acasă, în PNL. Mihai Răzvan Ungureanu a fost membru al PNL, dar s-a autosuspendat în momentul în care a preluat şefia SIE. 

”Îi salut pe toţi liberalii, de oriunde ar fi şi sunt convins că ar trebui să fim cu toţii împreună.  Mă bucur că am revenit acasă.

Ungureanu a ţinut să îi transmită un mesaj în limba germană.

”Casa părintească politică pentru mine este PNL. Chiar lângă această casă se află casa prietenilor mei, unde întotdeauna am găsit o uşă deschisă, chiar dacă am trecut şi prin eşecuri şi prin bucurii, casa prietenilor mei de la PDL.

A treia casă este familia pe care am construit-o (…) O parte din mine este PNL-istă, o parte este PDL-istă, dar mai presus de toate şi în numele partidului meu şi al meu personal, cred că dreapta există indiferent de partide”, a spus MRU.