Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele ALDE, a declarat, într-o conferinţă de presă organizată la Ploieşti, că  Parlamentul este suveran ca instituţie legiuitoare şi că politica privind codurile penale se face doar în Parlament.

"Vom rămâne în continuare pe aceleaşi coordonate. Vă garantez că nu vom face niciun pas înapoi şi toate ameninţările care sunt vânturate prin încercarea de a ne închide gura, vă spun de pe acum că nu au niciun fel de succes. Nu mă impresionează absolut nimic şi nici colegii mei şi nici eu nu vom proceda aşa cum procedează preşedintele PNL-ului care, crezând că-şi salvează pielea, a devenit cântăreţul regimului numit statul paralel", a spus Tăriceanu, într-o conferinţă de presă.

Tăriceanu a negat că pasul înapoi se referă la legile justiţiei

"Nu, astea deja s-au consumat. (...) Legile practic au fost adoptate, sunt corecturile care trebuie făcute ca urmare a deciziilor CCR care vizează chestiuni minore, lucrurile fundamentale au rămas aşa cum le-am stabilit şi aşa cum le-am adoptat şi ceea ce urmează este acţiunea pe următoarele trei direcţii: unu - transpunerea directivelor europene în Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, doi - transpunerea deciziilor CEDO, trei - transpunerea deciziilor Curţii Constituţionale", a răspuns preşedintele ALDE.

Totodată, întrebat dacă sunt posibile şi alte modificări ale Codului Penal care să nu aibă legătură cu traspunerea directivelor menţionate, Tăriceanu a spus că nu sunt excluse asemenea modificări.

”Ba da, cum să nu? Când vedem toate nebuniile care se întâmplă... Vreau să vă spun ceva, pentru bucuria dumneavoastră: Parlamentul e suveran ca instituţie legiuitoare. Politica penală se face în Parlament, nu se face de altcineva. Ca să fie clar, cum se spune pe româneşte, sau pe ce vreţi, pe franţuzeşte: cine are urechi de auzit să audă” a răspuns preşedintele Senatului.