Marian Căpăţână a fost reţinut, joi seara, de procurorii DNA pentru 24 de ore fiind acuzat de complicitate la trafic de influenţă.

Marian Căpăţână, care ar fi fost intermediarul banilor pe care familia lui Bercea Mondial i-ar fi dat lui Mircea Băsescu pentru a interveni în cazul interlopului, condamnat la închisoare pentru omor, a fost reţinut joi seară de procurorii DNA.

Căpăţână va petrece noaptea în arestul Poliţiei Capitalei, ca şi Mircea Băsescu, reţinut anterior, amândoi urmând a fi prezentaţi, vineri, la Tribunalul Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă.

Potrivit procurorilor DNA, fratele preşedintelui a primit suma de 250.000 de euro de la un denunţător, prin intermediar, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă magistraţii învestiţi cu soluţionarea cauzei referitoare la infracţiunea săvârşită de tatăl denunţătorului, precum şi a altor cereri incidente în respectiva cauză, în scopul de a obţine o hotărâre favorabilă, fie condamnarea la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate.

Fiul interlopului Bercea Mondial, Florin Anghel, l-a acuzat pe Mircea Băsescu că a primit suma respectivă pentru a obţine o hotărâre favorabilă tatălui celui dintâi.

La DNA au fost audiaţi, joi, în acelaşi dosar, Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, soţia acestuia, Fănica Anghel, care au fost aduşi din penitenciar, şi Marian Căpăţână, despre care familia interlopului susţine că ar fi fost intermediarul banilor pentru Mircea Băsescu.

Potrivit avocatului său, Nelu Taşcă, Mircea Băsescu nu a făcut nicio declaraţie în faţa procurorilor DNA prevalându-se de dreptul la tăcere.

Bercea Mondial a spus, din duba cu care a fost adus, că aproape două milioane de euro ar fi ajuns la şefa DNA, Codruţa Kovesi, la preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu, dar şi la Vasile Blaga, despre care susţine că ar fi implicat în acest caz.

Fiul lui Bercea Mondial, Florin Anghel, a depus în 13 iunie, prin avocatul său, Pavel Abraham, o plângere penală împotriva lui Mircea Băsescu, în care îl acuză pe acesta de trafic de influenţă, înşelăciune şi inducerea în eroare a organelor judiciare, în legătură cu dosarul în care Anghel este acuzat de şantaj.

Fiul lui Bercea Mondial a fost audiat marţi şi miercuri la DNA, după ce avocatul acestuia le-a dat procurorilor două înregistrări audio-video. Pavel Abraham arăta că înregistrările ar fi fost făcute în februarie 2012 sau 2013, acestea fiind "foarte compromiţătoare".

Fiul şi ginerele lui Bercea Mondial, Florin Anghel şi Marius Constantin, cercetaţi într-un dosar de şantaj pentru că i-ar fi cerut lui Mircea Băsescu, fratele preşedintelui Traian Băsescu, 280.000 de euro, în caz contrar ameninţând cu dezvăluirea unor informaţii compromităţoare despre acesta şi familia sa, au anunţat, de mai multe ori în ultima perioadă, că vor face publice, prin intermediul avocatului, o serie de înregistrări audio şi video în legătură cu acest caz. Dosarul de şantaj este instrumentat de procurorii DNA Constanţa.

Mircea Băsescu a declarat, joi dimineaţă, că a vorbit cu fratele lui, preşedintele Traian Băsescu, de când a început acest scandal şi acesta este foarte supărat, precizând că el nu a luat niciun ban de la familia lui Bercea Mondial şi nu a încercat să intervină pentru eliberarea acestuia.

El a precizat că nu ştie nici măcar despre ce sumă este vorba, iar suma de 250.000 de euro la care se face referire în înregistrare reprezintă banii pe care Marian Căpăţână îi datora familiei lui Bercea Mondial.