Autorităţile de la Beijing activează miercuri, la miezul nopţii, codul portocaliu de alertă ca urmare a nivelului ridicat de poluare, cod care va rămâne în vigoare până duminică în capitala chineză, informează agenţia oficială Xinhua citată de EFE.

Codul portocaliu (al doilea pe o scară de patru: roşu, portocaliu, galben şi albastru) va fi activat oficial joi la ora locală 00.00 (16.00 GMT miercuri).

În prezent Beijingul măsoară un nivel de poluare de peste 165 de micrograme pe metrul cub de particule PM2.5 — cele mai dăunătoare sănătăţii — cu mult peste cele 25 de micrograme recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Cifra este totuşi considerabil mai scăzută decât cea atinsă în 2015, când la Beijing s-au înregistrat între 450 şi 666 de micrograme, fără ca autorităţile să depăşească codul portocaliu de alertă.

Codul de alertă portocaliu presupune ca activităţile şcolare desfăşurate în aer liber să fie suspendate, centrele industriale să-şi reducă producţia, iar lucrările şi alte activităţi din construcţie să fie restricţionate. Sunt impuse de asemenea limitări traficului şi se recomandă populaţiei să nu iasă din casă, mai ales copiilor şi persoanelor în vârstă.

În principiu, alerta portocalie se activează de la 200 de micrograme pe metru cub de particule PM2.5 şi se trece la codul roşu când nivelul de poluare se menţine sau depăşeşte această cifră timp de trei zile consecutiv.

Se estimează ca frontul de poluare să se menţină până duminică, când se aşteaptă ca sosirea unui front de aer rece să-l disperseze.