Miron Cozma a ajuns vineri dimineaţă la Parchetul instanţei supreme pentru a fi audiat în dosarul Mineriadei, în care este urmărit penal pentru infracţiuni contra umanităţii.
Fostul lider al minerilor din Valea Jiului a spus, înainte de a se întâlni cu procurorii, că în dosarul Mineriadei el este victimă la CEDO şi inculpat în România.
"Dacă tot s-a declanşat acest dosar, iunie '90, s-o iau în ordine, din respect pentru prietenii şi colegii mei aş putea spune chiar de suferinţă, Doru Mărieş - 2007, Marin Stoica - 2008 şi Miron Cozma - 2010, noi trei la CEDO, toate cele trei dosare reunite, eu având dosarul pentru dumneavoastră, că l-am prezentat, la B1 TV în studio, la România TV în studio, dosarul 6444/2010, eu, Miron Cozma, sunt victimă la CEDO şi, se pare, inculpat aici, E de râsul lumii", a spus Cozma la intrarea în sediul Parchetului.
El a adăugat că nu îi e teamă de procuratură, ci se teme doar de Dumnezeu.
În acelaşi dosar a fost audiat, joi, ca martor, Andrei Pleşu, fost ministru al Culturii în iunie 1990.
Tot joi, procurorii militari din Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie l-au audiat şi pe omul de afaceri Adrian Sârbu, fost şef de cabinet şi consilier al primului-ministru în iunie 1990, care este acuzat în dosarul Mineriadei de infracţiuni contra umanităţii. ore.
În dosar a fost audiat, miercuri, fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu, în calitate de inculpat.
Procurorii militari vor chema la audieri toate persoanele puse sub acuzare în acest dosar, după ce în urmă cu trei săptămâni a fost pusă în mişcare acţiunea penală în această cauză, potrivit unor surse judiciare.
Procurorul general al României, Augustin Lazăr, declara, în 29 decembrie 2016, că dosarul Mineriadei este în faza finală, soluţia urmând să fie dată în primele luni ale anului 2017, după ce vor fi administrate probele rămase şi vor fi verificate apărările.
În dosarul Mineriadei, procurorii militari din Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au dispus, în 23 decembrie 2016, punerea în mişcare a acţiunii penale, pentru infracţiuni contra umanităţii, faţă de Ion Iliescu, la data faptelor preşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională şi preşedinte al României, Petre Roman, fost premier, Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru, Virgil Măgureanu, fost director al Serviciului Român de Informaţii, Nicolae Dumitru, fost prim-vicepreşedinte al Frontului Salvării Naţionale şi Mugurel Cristian Florescu, general în rezervă, fost adjunct al procurorului general al României şi şef al Direcţiei Procuraturilor Militare.
În acelaşi dosar a fost pusă în mişcarea acţiunea penală, pentru infracţiuni contra umanităţii, şi faţă de amiralul în rezervă Emil "Cico" Dumitrescu, la data săvârşirii faptelor membru al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională şi şef al Direcţiei Generale de Cultură, Presă şi Sport din cadrul Ministerului de Interne, Cazimir Ionescu, fost vicepreşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională, Adrian Sârbu, fost şef de cabinet şi consilier al primului ministru în iunie 1990, Miron Cozma, fost preşedinte al Biroului Executiv al Ligii Sindicatelor Miniere Libere "Valea Jiului”.