Fiscul, care gestionează contribuţiile la sănătate şi pensii, a trimis o somaţie de plată pe numele unei fetiţe de 6 ani, prin care îi cere să plătească o datorie legată de spitalizarea acesteia, avertizând că, în caz contrar va trebui să suporte cheltuielile de judecată şi cele de executare silită.

O femeie a primit un act de la Casa de Asigurări de Sănătate Iaşi prin care i se cere să plătească 35 de lei, sumă ce reprezintă contribuţia de asigurări de sănătate aferente anilor 2014 şi 2015, când fiica ei a fost internată în spital, scrie b1.ro.

Bizar este faptul că somaţia a fost trimisă pe numele fetiţei de şase ani. Iar dacă suma cu pricina nu va fi achitată în termen de 15 zile, micuţa ar trebui să suporte atât cheltuieli de judecată, cât şi pe cele pentru executare silită, informează Realitatea.net.

Mama fetiţei nu este revoltată de suma pe care trebuie să o plătească, ci de faptul că somaţia i-a fost adresată copilei sale minore.

"Toată situaţia asta e de-a râsu'- plânsu'. Eu înţeleg că nu este o sumă mare şi nu am nimic împotrivă să o achit, dar ma deranjează că această somaţie a fost trimisă unui minor, de clasa pregătitoare, şi nu mie, ca parinte şi tutore al minorului. Mâine dimineaţă, la prima oră, voi fi acolo, de mână cu fata, pentru ca nu e normal ca un copil de 6 ani să platească, dacă era pe numele meu, indiferent de sumă, plăteam, dar cum să îi trimiţi copilului? Din ce să plătească datoriile, din alocaţie?", a declarat mama fetiţei, citată de realitatea.net.

ANAF a început de mai bine de un an să trimită somaţii de plată contribuabililor, de teamă că datoriile se vor prescrie. Zeci de mii de contribuabili au primit în 2017 decizii de impunere pentru plata constribuţiilor de sănătate, CASS, pentru veniturile din dobânzi, dividende, din agricultură sau chirii, pensie, sau şomaj, aferente anului 2012.

Fiscul va trimite în a doua jumătate a acestui an decizii de impunere către toţi contribuabilii care au strâns datorii în ultimii ani, documente care vor centraliza deciziile de impunere restante din ultimii ani, a anunţat Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice.

Răspunsul ministrului vine după ce el a fost întrebat despre impactul asupra bugetului din amânarea încasărilor din impozit pe venit şi contribuţii, datorate de persoanele ce obţin venituri din activităţi independente. Aceste încasări vor avea loc abia după ce contribuabilii vor depune declaraţia unică, cu termen limită în data de 15 iulie.

„Este un lucru pe care vreau să-l menţionez, este un lucru foarte important: există mulţi ani pentru care Fiscul nu a emis decizii de impunere, iar în acest an, când oamenii vor primi pentru ultima oară, pentru ultima dată decizia de impunere, decizie care se va trimite în a doua parte a anului pentru cei care nu sunt încă în sistemul online, vom centraliza toate deciziile de impunere restante pentru ca omul să aibă o singură situaţie primită”, a spus Eugen Teodorovici. Fostul ministru al Finanţelor, Ionuţ Mişa, actual şef al ANAF, a declarat în numeroase rânduri că deficitul bugetar se va diminua printr-o mai bună colectare, motiv pentru care angajaţii Fiscului trimit somaţii pe bandă rulantă, uneori şi celor care nu au niciun fel de obligaţie fiscală.