Paisprezece decese din cauza rujeolei au fost înregistrate până vineri, iar un al cincisprezecelea caz este în investigare, a anunţat, vineri, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Dintre cele 14 decese din cauza rujeolei, cinci au fost în judeţul Arad, câte trei în Timiş şi Dolj, două în Caraş-Severin şi unul în Bucureşti.

Într-un alt caz, din judeţul Caraş-Severin, există suspiciuni de deces din cauza rujeolei, acesta fiind în curs de confirmare sau infirmare, a precizat Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Până vineri au fost înregistrate 2.319 cazuri de rujeolă, în 34 de judeţe şi Bucureşti, 154 dintre acestea fiind confirmate în ultima săptămână.

Cele mai multe cazuri de rujeolă au fost în judeţele Arad - 517, Caraş-Severin - 491, Timiş - 325, Mureş - 274, Dolj - 140 şi Bistriţa-Năsăud - 129. Alte cazuri au fost în judeţele Cluj - 90, Braşov - 43, Hunedoara - 41, Suceava - 39, Olt - 33, Brăila - 28, Bihor - 24, Mehedinţi - 22, Alba - 19, Sălaj - 18,  Bucureşti - 18, Gorj - 12, Harghita - 9, Călăraşi şi Iaşi - câte 6 cazuri, Buzău - 5, Sibiu, Ilfov, Bacău şi Dâmboviţa - câte 4 cazuri, Neamţ şi Constanţa - câte trei cazuri, Vâlcea şi Vaslui - câte 2, Maramureş, Botoşani, Giurgiu şi Prahova - câte un caz.

Un copil de zece luni, din judeţul Caraş-Severin, care a fost internat la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara cu diagnostic de rujeolă, a murit joi, iar vineri decesul acestuia a fost raportat autorităţilor, acesta fiind cel de-al patrulea deces din cauza rujeolei în judeţul Timiş. Copilul nu fusese vaccinat împotriva rujeolei întrucât nu avea vârsta necesară, a declarant, petnru News.ro, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara, medicul Virgil Musta.

În anul 2015, în cadrul sistemului de supraveghere a rujeolei, la nivel naţional au fost raportate 55 de cazuri suspecte, de către 20 din cele 42 de direcţii de sănătate publică (47,6 la sută). Din totalul cazurilor suspecte, şapte au fost confirmate cu rujeolă (patru de către laborator şi trei doar pe criterii clinice). Nu a fost raportat niciun deces prin rujeolă în 2015.

Incidenţa rujeolei la nivel naţional în anul 2015 a fost de 0,03 la mia de locuitori, de 10 ori mai mică decât în anul 2014.