Procurorii argentinieni o acuză pe fosta preşedintă a ţări, Cristina Fernandez de Kirchner, de spălare de bani, transmite duminică DPA, care citează presa locală, potrivit Agerpres.

Procurorul federal Guillermo Marijuan a anunţat sâmbătă acuzaţiile împotriva Cristinei Fernandez, care a părăsit puterea anul trecut, la capătul a două mandate prezidenţiale.

Procuratura a mai formulat acuzaţii şi împotriva fostului ministru al planificării şi investiţiilor publice în guvernul Cristinei Fernandez, Julio de Vido, şi a altor 13 persoane.

Săptămâna trecută, un contabil aflat în închisoare a depus mărturie şi a prezentat documente procurorilor în care erau detaliate metodele folosite pentru ascunderea de bani în companii offshore. Leonardo Farina, aflat în închisoare în aşteptarea procesului, este acuzat de evaziune fiscală şi spălare de bani într-un alt caz, în care este implicat şi un asociat al Cristinei Fernandez şi al soţului ei decedat, care i-a precedat la conducerea statului în perioada 2003-2007.

Mass media locale au relatat că dovezile furnizate de Farina includ detalii legate de alocarea unor bugete nejustificat de mari pentru proiecte publice şi spălare de bani. Cotidianul La Nacion a transmis că Farina a fost de acord să colaboreze cu anchetatorii în schimbul unei pedepse mai uşoare. Totodată, agenţia de ştiri DyN a scris că procurorii s-au oferit să-i dea o nouă identitate lui Farina şi să înlocuiască arestul preventiv cu arestul la domiciliu, cu condiţia să existe o hotărâre judecătorească în acest sens.