Luptele continuă în estul Ucrainei, în special la Doneţk, Lugansk şi Mariupol, între forţele guvernamentale ucrainene şi insurgenţii separatişti. Şi în zona de frontieră cu Federaţia Rusă se duce o bătălie crâncenă. Soldaţi ruşi, îmbrăcaţi ca insurgenţii, au consolidat o zonă lângă oraşul Sniejnoie din regiunea Doneţk, potrivit Adevărul.

O unitate aeropurtată ucraineană implicată în operaţiunea antiteroristă pe teritoriul regiunilor Lugansk şi Doneţk a înregistrat pierderi în lupta cu insurgenţii la graniţa cu Rusia. Trupa de desant din Nokolaev a nimerit într-o ambuscadă, doi paraşutişti fiind ucişi, iar cel puţin douăzeci ar fi răniţi, scrie presa ucraineană. În zona de frontieră au loc lupte crâncene. Mercenarii ruşi au deschis un adevărat front ruso-ucrainean. Situaţia necesită convocarea de urgenţă a Consiliului de Securitate al Ucrainei. Soldaţi ruşi, îmbrăcaţi ca insurgenţii, au consolidat o zonă lângă oraşul Sniejnoie din regiunea Doneţk, informează site-ul censor.net. Expertul militar ucrainean Dmitri Tîmciuk scrie că militarii ucraineni au distrus două tancuri care veniseră joi din Rusia în ajutorul insurgenţilor. „Militarii ucraineni au scos din luptă trei blindate, două camioane care transportau insurgenţi pro-ruşi şi muniţie şi două vehicule cu mitraliere de calibru mare. Până sâmbătă, frontiera Ucrainei cu Rusia, pe segmentul regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk va fi controlată de forţele ucrainene. Toate căile de acces vor fi ţinta vehiculelor blindate, iar încercările militanţilor de a trece graniţa vor fi împiedicate“, a declarat consilierul ministrului Afacerilor Interne al Ucrainei, Anton Gheraşcenko.

Potrivit oficialului, forţele guvernamentale s-au deplasat în marş de luptă de la nord la sud şi invers, de-a lungul graniţei, pentru a acoperi segmentul frontierei necontrolat de autorităţile ucrainene, relatează liga.net. „În timpul acestor lupte, separatiştii au suportat pierderi considerabile“, a mai declarat Gheraşcenko.

La Doneţk, o explozie - probabil un atentat - a vizat vehiculul unei lider al separatiştilor din oraş, Denis Puşilin. Microbuzul a fost aruncat joi în aer în centrul oraşului Doneţk, omorând două persoane din anturajul acestuia şi rănind alte două, au indicat rebelii. Explozia s-a produs în afara cartierului general al separatiştilor, situat în fosta clădire a guvernului din centrul oraşului minier Doneţk. Puşilin, care nu era în maşină la momentul exploziei, este unul din liderii autoproclamatei „Republici Populare Doneţk“. Liderul rebelilor a mai scăpat unei presupuse tentative de asasinat la 7 iunie, când asistentul său a fost împuşcat mortal în plin centrul Doneţkului. În regiunea Lugansk, un grup de insurgenţi l-au bătut şi apoi l-au răpit pe şeful poliţiei ucrainene din oraşul Sverdlov. Potrivit presei ucrainene, acţiunea ar putea fi un act de răzbunare pentru faptul că miliţia ucraineană a confiscat armele unor insurgenţi proruşi cu o zi înainte.
Locuitorii din Mariupol au fost fost treziţi de schimbul de tiruri de arme şi de explozii, la ora 4.00 dimineaţa. Oraşul este încercuit de forţele ucrainene. Insirgenţilor proruşi li se propune să se predea. În caz de refuz, se va trece la asalt. „În Mariupol se încearcă luarea cu asalt a sediului Republicii Populare Doneţk. Militarii ucraineni trag cu bazooka (aruncător de grenade antitanc portabil). Un incendiu a izbucnit în clădire. Rebelii se menţin pe poziţie“, se menţionează pe pagina de Twitter a separatiştilor din Doneţk. Garda Naţională, subordonată Kievului, care este angajată în luptele din Mariupol pentru eliberarea clădirilor administrative ocupate de separatişti, a anunţat deja că există patru răniţi, dintre care unul în stare gravă, iar confruntările continuă, informează Ria Novosti.