Procurorii Parchetului Tribunalului Constanţa au emis, sâmbătă noapte, ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore pe numele lui Adrian Zglobiu, în vârstă de 39 de ani, din Constanţa, sub acuzaţiile de ultraj şi loviri şi alte violenţe.
Duminică, bărbatul va fi dus în instanţă cu propunerea de arestare preventivă.

Potrivit avocatului din oficiu care l-a reprezentat pe Zglobiu, acesta a susţinut în faţa anchetatorilor că gestul său, de a-l scuipa pe preşedinte, nu a fost premeditat, ci a fost unul spontan.

La ieşirea de la Parchet, Adrian Zglobiu le-a spus jurnaliştilor că a fost deranjat de cântecele patriotice de la ceremonie, "cântate pentru Băsescu". "După ce a vândut flota vrea cântece patriotice?", a spus constănţeanul.

Întrebat apoi dacă regretă gestul făcut, bărbatul a răspuns: "Regret că nu am emigrat din România, că am fost fraier să rămân".

Bărbatul, Adrian Zglobiu, care este şomer şi este din Constanţa, l-a scuipat pe preşedintele Traian Băsescu în momentul în care acesta a coborât de pe nava şcoală "Mircea", la finalul vizitei făcute la bordul vasului după ceremoniile de decorare a bricului, care au avut loc sâmbătă în dana de pasageri a Portului Constanţa.
Şeful statului a fost scuipat în faţă, de la o distanţă foarte mică.

După incident, bărbatul a fost imobilizat de către ofiţerii SPP, în timp ce şeful statului s-a şters cu mâna pe faţă, apoi a continuat să stea de vorbă cu câţiva oameni din mulţimea adunată în terminalul de pasageri al Portului Constanţa.

După ce a stat de vorbă cu oamenii preţ de aproximativ două minute, preşedintele s-a urcat în maşină şi a plecat din port.

După ce a fost imobilizat de ofiţerii SPP, bărbatul care l-a scuipat pe preşedinte a fost predat unui echipaj de jandarmi, iar aceştia l-au dus apoi la sediul Poliţiei Judeţene Constanţa. El a fost audiat de poliţişti şi procurori timp de aproximativ două ore, apoi a fost dus la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean Constanţa, pentru o evaluare psihologică. După ce a fost evaluat de medici, Adrian Zglobiu a mers din nou la audieri, la Parchetul Tribunalului Constanţa.

În acest caz, Poliţia a sesizat Parchetul Judecătoriei Constanţa pentru infracţiunea de ultraj.

Preşedintele Traian Băsescu a participat, sâmbătă, în Portul Constanţa, la ceremonia de întoarcere a navei şcoală "Mircea" din voiajul anual de instrucţie. Şeful statului a înmânat echipajului navei şcoală "Mircea" Ordinul "Virtutea Maritimă" - în grad de Ofiţer, cu însemn de pace, cu care a fost decorat pavilionul vasului, iar după ceremonie a făcut o vizită la bordul navei.