Patru mineri au fost salvaţi după ce au petrecut 36 de zile blocaţi în subteran la peste 200 de metri adâncime într-o mină de gips din provincia Shandong în estul Chinei, a anunţat vineri mass-media de stat, informează AFP.

Operaţiunea de salvare în sine a durat două ore, în timp ce cei patru bărbaţi au fost scoşi la suprafaţă unul câte unul cu ajutorul unei capsule înguste, potrivit canalului televiziunii publice CCTV.

Minerii nu au suferit leziuni majore şi ar putea în curând să se întoarcă acasă, a declarat un responsabil al spitalului unde au fost transportaţi, citat de agenţia Xinhua (China Nouă).

În total, 29 de mineri au fost prinşi în subteran după prăbuşirea acestei mine situate la Pingyi pe 25 decembrie, din motive încă necunoscute.

Unsprezece dintre ei au fost scoşi a doua zi, unul dintre ei a fost găsit mort, iar alţi treisprezece sunt încă daţi dispăruţi.

Proprietarul minei s-a sinucis prin înec la scurt timp după catastrofă.

Acest accident este ultimul dintr-o listă foarte lungă în China, când normele de securitate sunt adesea ignorate pentru a reduce costurile, cu complicitatea responsabililor locali corupţi, notează France Presse.

AGERPRES