Pompieri, poliţişti şi personal de la o firmă au rămas mobilizaţi în jurul unei cisterne încărcate cu 13.000 de litri de produs neidentificat care prezenta scurgeri, la Bourgoin-Jallieu, în sud-estul Franţei, şoferul român fiind audiat în noaptea de marţi spre miercuri, relatează MEDIAFAX.
   
Alerta a fost dată marţi seara la ora locală 19.20 (20.20, ora României), după ce s-au constatat scurgeri din cisternă, pe care a şoferul a parcat-o în faţa uzinei PCAS, în apropierea cazărmii pompierilor, pe strada Fr?res-Lumi?re din comună, în departamentul Is?re.
   
Celule de intervenţie chimică au fost trimise rapid să intervină, de la cazărmile din Bourgoin-Jallieu, Vienne şi Seyssinet-Pariset, iar circulaţia a fost interzisă pe strada respectivă.
   
"Am refuzat camionul, deoarece încărcătura nu era conformă cu aşteptările noastre. Produsul pe care-l aşteptam, diclorohexan, arată ca o apă translucidă. Prelevarrea pe care am efectuat-o din cisternă avea culoarrea unui suc", a declarat Marc Cavaletti, din conducerea PCAS.
   
Inspectând cisterna, pompierii au constat numeroase scurgeri. Produsul s-a răspândit pe drum, prezentând risc de poluare, în apropierea râului Bion, aflat la aproximativ 100 de metri distanţă.
   
"Pare că este vorba despre un produs sau un amestec coroziv. Vom opri extinderea cu ajutorul unor absorbanţi, pompând conţinutul în (alte) cisterne", a declarat locotenentul Penvern, în prezenţa subprefectului Thierry Demaret, unui ales local, Laurent Campo, şi adjunctului şefului serviciilor de securitate Jean-Claude Pardal.
   
Firma PCAS a oferit pompierilor ajutor cu oameni şi logistic. "Ca măsură de securitate, ne-am oprit producţia. Ne punem la dispoziţie toate mijloacele de pompare, stocare, inclusiv de personal", a declarat reprezentantul firmei.
   
Identificarea produsului era aşteptată miercuri dimineaţa, iar cei 13.000 de litri au fost transferaţi în cisterne de câte 1.000 de litri care au fost depozitate într-un loc de decantare în incinta PCAS. În cadrul operaţiunilor a fost rechiziţionat personal şi mijloace comunale. Acestea au fost complicate marţi seara de o ploaie. Alt camion era aşteptat să vină din Italia miercuri dimineaţa.
   
Şoferul, de naţionalitate română, urma să fie audiat în noaptea de marţi spre miercuri la comisariat, potrivit site-ului, care nu oferă alte precizări.