Cea mai în vârstă supravieţuitoare a Holocaustului, Alice Herz-Sommer, a murit duminică, la Londra. Pianista, în vârstă de 110 ani, a fost prizonieră timp de 2 ani în lagărul de concentrare de la Terezin din Cehia, potrivit „The Guardian.
Născută în 1903 într-o familie evrei din Praga, Herz-Sommer a fost prizonieră în lagărul de concentrare naziste de la Terezin.
În 1942, mama lui Herz-Sommer, în vârstă de 73 de ani, a fost dusă în lagărul de la Terezin, iar ulterior la Treblinka, unde a murit. Fosta pianistă şi fiul său, Stephan, au fost duşi lagărul de concentrare de la Terezin în 1943, loc unde aproape 34.000 de evrei au fost ucişi. Aceştia au reuşit să supravieţuiască la Terezin, fiind eliberaţi în mai 1945, moment în care armata sovietică a ajuns în Cehoslovacia
Întrebată într-un interviu acordat publicaţiei „The Guardian” de motivul care a stat cel mai mult la baza puterii sa de a rezista în lagărul de concentrare, aceasta a declarat că „temperamentul, optimismul şi disciplina”.
Herz-Sommer a fost pianistă şi profesoară de muzică, predând la Conservatorul din Ierusalim până în 1986, an în care a decis să se mute la Londra. Un film care prezintă viaţa acesteia a fost nominalizat la categoria cel mai bun scurtmetraj pentru Premiile Oscar.
În una din declaraţiile sale, Herz-Sommer susţinea că: „Sunt evreica, dar Beethoven este religia mea”, pasiunea fostei pianiste pentru muzică trecând de barierele vârstei, dragostea sa pentru pian fiind cultivată de când avea numai cinci ani.
„Cred că acestea ultimele zile ale mele, dar nu mai contează pentru că am avut o viaţă frumoasă (…) Viaţa este frumoasă, dragostea este frumoasă, natura şi muzica este frumoasă.”, adăuga fosta pianistă şi supravieţuitoare a lagărului de concentrare de la Terezin.
Soţul lui Herz-Sommer, Leopold Sommer, bărbat cu care fosta pianistă s-a măritat în 1931, a murit de tifos în lagărul de la Dachau, în sudul Germaniei.