Ministrul de externe turc, Mevlüt Çavusoglu, a propus Rusiei să coopereze în lupta împotriva grupării teroriste Stat Islamic, relatează luni agenţia de presă RIA Novosti în pagina sa electronică.

"Vom coopera cu toţi cei care se opun Statului Islamic. Încă de la bun început ducem această luptă şi am deschis baza de la Incirlik pentru cei care doresc să ia parte în mod activ la ea. De ce nu am putea coopera în acelaşi mod cu Rusia? Statul Islamic este inamicul nostru al tuturor şi trebuie să luptăm cu el", a declarat Çavusoglu într-un interviu pentru postul de televiziune TRT, citat de agenţia rusă de presă.

În acelaşi interviu el a subliniat importanţa punerii în aplicare a unui mecanism pentru prevenirea oricăror incidente nedorite cu Rusia şi a indicat că a discutat această temă vinerea trecută, la Soci, cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.

Deoarece declaraţiile lui Cavusoglu au fost interpretate de presa rusă drept o ofertă a Ankarei făcută Moscovei de a folosi baza aeriană de la Incirlik, şeful diplomaţiei turce a revenit cu precizări şi a spus că nu a sugerat că Turcia va pune dispoziţia Rusiei această bază. Întrebat de ziarişti dacă a spus că avioane ruse vor putea folosi baza de la Incirlik, Cavusoglu a declarat: 'Nu am făcut un astfel de comentariu. Am spus că am putea coopera cu oricine în lupta împotriva ISIS. Am spus că am putea coopera cu Rusia în perioada următoare pentru a lupta împotriva Daesh. Nu am făcut niciun fel de comentariu referitor la sosirea avioanelor ruse la baza aeriană de la Incirlik'.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, citat de TASS, că 'nu există deocamdată negocieri oficiale cu Turcia pentru accesul Rusiei la baza de la Incirlik, iar Moscova analizează din punct de vedere politic şi militar informaţiile primite prin intermediul mass-media'. "Noi am aflat din presă de această declaraţie. Desigur, aceasta este o declaraţie importantă, urmează să fie analizată în mod corespunzător, atât din punct de vedere politic, cât şi militar", a spus Peskov, într-o intervenţie făcută înainte ca ministrul Çavusoglu să revină cu precizări.

'Staţionarea de avioane ruseşti la baza din Incirlik este puţin probabilă pentru că adevăraţii ei "stăpâni" nu sunt turcii, ci americanii. În plus, Rusia utilizează baza Hmeimim din Siria în operaţiunile sale împotriva Statului Islamic', a declarat generalul în rezervă Evgheni Bujinski, fost şef al Direcţiei tratate internaţionale din Ministerul Apărării rus. "O propunere foarte exotică, deoarece Incirlik este o bază americană, deşi este pe teritoriul turc. Este o idee puţin realizabilă", a afirmat acesta.

Relaţiile dintre Moscova şi Ankara s-au ameliorat după ce preşedintele Recep Tayyip Erdogan, în mesajul său către Vladimir Putin, la 27 iunie, a exprimat regrete pentru doborârea unui avion rus de tip Su-24 de către aviaţia turcă, în noiembrie 2015, şi condoleanţe pentru decesul pilotului. După o convorbire telefonică cu Erdogan, liderul rus a semnat un decret privind ridicarea măsurilor speciale care fuseseră impuse Turciei după doborârea bombardierului Su-24.