Uniunea Europeană „nu recunoaşte şi nu va recunoaşte anexarea Crimeii şi a Sevastopolului“ de către Rusia, au anunţat marţi, într-o declaraţie comună, preşedinţii Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi Consiliului European, Herman Van Rompuy, potrivit Agerpres.

„Suveranitatea, integritatea teritorială şi independenţa Ucrainei trebuie respectate. UE nu a recunoscut nici referendumul ilegal şi nelegitim din Crimeea, nici rezultatul său. UE nu recunoaşte şi nu va recunoaşte anexarea Crimeii şi a Sevastopolului de către Federaţia Rusă“, se menţionează în textul citat.

În text se mai arată că în conformitate cu declaraţia şefilor de stat şi de guvern din 6 martie şi cu declaraţia dată publicităţii de cei doi lideri ai UE la 16 martie, în ziua referendumul privind alipirea Crimeii la Rusia, „Consiliul European va discuta situaţia din Ucraina la reuniunea din această săptămână şi va ajunge la un acord asupra unui răspuns european unitar“.

Preşedintele rus a semnat marţi un acord istoric care consfinţeşte alipirea Crimeii la Rusia, sfidând sancţiunile occidentale impuse Moscovei.

UE a decis luni să adopte sancţiuni de tipul restricţionării vizelor şi îngheţării bunurilor în cazul a 21 de responsabili ucraineni şi ruşi, printre care şi cei doi lideri separatişti din Crimeea, Serghei Axionov şi Volodimir Konstantinov, precum şi a unii responsabili militari ruşi implicaţi în operaţiunile din Crimeea.