Multe locuri de muncă din Germania, fie că este vorba de sectorul construcţiilor sau de servicii, nu ar mai putea fi ocupate fără lucrătorii veniţi din Europa de Est, mai ales din Polonia şi România, relevă datele oficiale ale guvernului de la Berlin, preluate de Deutsche Welle.

 

În prezent, fiecare al doilea loc de muncă nou creat în Germania este ocupat de un cetăţean străin, a indicat Agenţia federală pentru muncă, scrie Agerpres.

 

Potrivit datelor oficiale, din cele 700.000 de noi locuri de muncă existente în iulie, în 330.000 au fost angajaţi germani, iar 370.000 au fost ocupate de străini.

 

În prezent, în Germania sunt înregistraţi aproximativ 1,5 milioane de lucrători din Europa de Est, dintre care 422.000 de polonezi şi 349.000 de români.

 

În plus, 514.000 provin din sudul Europei - Grecia, Italia, Portugalia şi Spania -, unde criza datoriilor a crescut nivelul şomajului, iar un număr similar vine din Turcia.

 

Dintre refugiaţi, numai 327.000 sunt înregistraţi ca având un loc de muncă.

 

Îmbătrânirea populaţiei este una din cele mai mari probleme ale pieţei muncii în Europa, iar Germania nu face excepţie din acest punct de vedere.

 

"Fără libertatea de mişcare a lucrătorilor în Europa, ne-ar fi fost mult mai dificil să umplem aceste posturi libere'', a declarat ministrul german al muncii, social-democratul Hubertus Heil, pentru Deutsche Welle, preluat de agenţia Novinite.

 

 

 

 

 

Sursa: www.incont.stirileprotv.ro