Peste 900 de hectare de pădure dintr-o zonă de protecţie din judeţul Argeş a fost tăiată ilegal la ras, fiind sustras lemn în valoare de 63 de milioane de lei.

Ministrul Lucia Varga a efectuat, joi, în nordul judeţului Argeş, o acţiune de control a rapoartelor vizând defrişările ilegale, constatând că au fost afectate 2.000 de hectare de pădure, din care pe 915 hectare pădurea a fost tăiată la ras.

"Am fost în ţară în multe locuri unde au fost tăieri necontrolate, dar ce-am văzut astăzi în Argeş este de neacceptat. (...) Soluţia în acest moment la acest flagel este noul cod silvic care acum este în Parlament şi care este contestat de toţi cei care au profitat de pe urma jafului din păduri. ", a declarat ministrul Lucia Varga.

Ea a mai apreciat că se poate vorbi, în acest caz, "de o anumită protecţie din partea politicului". "Imposibil să tai 915 hectare la ras, să transporţi 206.000 de metri cubi, am făcut o socoteală, aproximativ 6.000 de camioane încărcate cu lemn fără să le vadă nimeni", a mai spus Varga.

Executarea exploatărilor a urmărit doar extragerea arborilor care prezintă valoare economică, suprafeţele exploatate fiind în majoritate necurăţate de resturi de exploatare, ceea ce este un real obstacol pentru viitoarele lucrări de împădurire, informează Departamentul pentru Ape şi Păduri.

S-a constatat de asemnea şi existenţa unui "real pericol şi pentru siguranţa barajelor din zonă şi a tuturor lucrărilor de corectare a torenţilor, prin colmatare şi prin acumulări necontrolate formate din baraje de resturi de exploatare şi arbori".

Pagubele care au fost calculate constau în suprafeţe complet despădurite de 915 hectare, de pe care s-a extras un volum de 368.000 metri cubi, fiind întocmite acte de punere în valoare pentru 162.000 de metri cubi (majoritatea de produse accidentale). Din volumul tăiat, au fost transportaţi ilegal 206.000 de metri cubi în valoare de 63 milioane lei, valoarea acestui lemn, de 31,5 milioane de lei, fiind dublată de faptul că pădurea era în zona de protecţie.

Fondul de regenerare şi conservare a pădurii a fost astfel lipsit de 34 milioane de lei, transmite Departamentul pentru Ape şi Păduri.

Pe lângă aceste pagube din fondul forestier proprietate privată, a mai fost constatată tăierea în totalitate a 4,5 hectare din pădurea statului aflată în administrarea Romsilva prin Ocolul Silvic Domneşti din Direcţia Silvică Piteşti.

Valoarea de reîmpădurire a acestor suprafeţe este de aproximativ 2.500 euro/hectar, adică un total de circa 2,28 milioane de euro.

În urma controlului s-a mai constatat că suprafeţele defrişate sunt brăzdate de drumuri de exploatare pentru scoaterea materialul lemnos, executate pe pante de peste 30 grade (limita legală fiind de 25 grade). Aceste căi au fost construite fără respectarea prevederilor legale, au fost executate cu excavatoare şi buldozere prin derocare, fiind un real pericol de destabilizare a versanţilor de pe care a fost tăiată şi pădurea ce avea ca rol principal tocmai protejarea acestora împotriva eroziunii şi avalanşelor.

Concluzia verificărilor a fost că toate aceste prejudicii au fost posibile prin neîndeplinirea sarcinilor de serviciu conform legii, în primul rând, din partea personalului silvic de la Ocolul Privat Valea Oltului, de la celelalte ocoale din sistemul Romsilva şi de la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si de Vânătoare (ITRSV) Ploieşti. Au fost constatate abateri de la Norme de regim silvic ale personalului de la ITRSV Ploieşti, personalului silvic din administraţie de la Ocoalele Silvice Domneşti, Vidraru şi Muşeteşti din Direcţia Silvică Piteşti, personalului silvic de la Ocolul Silvic Privat Valea Oltului.

Toate aceste abateri şi pagube sunt instrumentate în cadrul unor cercetări penale în desfăşurare. Pentru fondul de conservare şi regenerare aferent, de aproximativ 34 milioane lei, Departamentul pentru Ape, Păduri şi Piscicultură se poate constitui parte civilă pentru recuperarea prejudiciului.

Toate acestea au fost depistate începând cu luna octombrie 2012, când s-au efectuat controale în nordul judeţului Argeş, pentru descoperirea defrişărilor ilegale. În luna iunie 2013 la solicitarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş, Departamenul pentru Ape, Păduri şi Piscicultură a efectuat controale alături de poliţişti din cadrul structurilor de investigare a fraudelor, poliţişti criminalişti, jandarmi, cu asistenţa personalului silvic din cadrul Ocolului Silvic Privat Valea Oltului. Aceste acţiuni au avut ca scop determinarea pagubelor create prin tăieri ilegale şi prin neconstituirea fondului de conservare şi regenerare a pădurilor.