La aproximativ un an şi jumătate de la furtul celor şapte de tablouri de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam, care au ajuns în zona Măcinului, acum au ajuns într-o zonă apropiată, la Galaţi, două tablouri furate din Valencia, Spania.

Un gălăţean stabilit în Spania este implicat într-un furt de obiecte de artă, bărbatul, împreună cu alţi trei români şi un spaniol, fiind acuzaţi de poliţiştii spanioli că au dat mai multe spargeri în case şi au furat un tablou, o icoană, ceasuri şi utilaje agricole, în valoare totală de 400 000 de euro. Ancheta a fost coordonată de un procuror spaniol, dar când s-a aflat că tabloul a fost adus în Galaţi, anchetatorii spanioli le-au cerut ajutorul procurorilor şi poliţiştilor gălăţeni. „În cadrul activităţilor de cooperare poliţienească internaţională, poliţiştii au reuşit destructurarea unui grup infracţional format dintr-un cetăţean spaniol şi patru cetăţeni români, suspectaţi de comiterea mai multor furturi din locuinţe în localitatea Valencia, Spania.

Astfel, la începutul lunii martie s-a desfăşurat o acţiune, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, la care au participat poliţişti din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale, ofiţeri din cadrul IGPR – Direcţia de Investigaţii Criminale şi reprezentanţi ai poliţiei spaniole, ocazie cu care s-au efectuat trei descinderi la locuinţele unor persoane suspectate de faptul că ar deţine la domiciliu bunuri sustrase din Spania.

În urma percheziţiilor, poliţiştii au ridicat în vederea continuării cercetărilor obiecte de artă, un tablou şi o icoană, trei utilaje agricole, ceasuri de mână şi aparatură electronică, bunuri a căror valoare despăşeşte 400.000 de euro. În cadrul acestei acţiuni s-a reuşit prinderea în flagrant a membrilor grupului infracţional, în timp ce transportau către România alte bunuri sustrase, aceştia fiind reţinuţi de autorităţile spaniole”, a declarat comisarul Cristina Tatulici, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi.