Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat că liderii europeni trebuia să ia în considerare limitarea accesului Marii Britanii la piaţa unică, atât timp cât Londra va refuza respectarea celor patru libertăţi ale UE în timpul negocierilor pentru Brexit, transmite Reuters.

”Nimeni nu poate să abordeze aceste negocieri alegând doar beneficiile. O asemenea abordare ar avea consecinţe fatale pentru restul de 27 de state membre UE. Marea Britanie este cu siguranţă un partener important cu care am dori să avem relaţii bune chiar şi după ieşirea din Uniunea Europeană”, a declarat Angela Merkel.

Cea mai controversată libertate europeană râmâne libertatea de mişcare a persoanelor pe teritoriul UE.

Declaraţiile cancelarului german pun mai multă presiune pe premierul Theresa May, care a devenit ţinta unor critici extrem de dure după ce a sugerat o posibilă ieşire dură a Marii Britanii din UE.

Cancelarul german vrea ca aceste negocieri să arate că accesul la piaţa unică va fi permis doar statelor care se angajează să respecte cele patru principii de la baza UE.

”În caz contrar, cineva va trebui să negocieze anumite limite pentru acces”, a explicat Angela Merkel.

Premierul May a declarat anterior că o rupere completă de piaţa unică nu este inevitabilă, pentru că Marea Britanie nu va putea să păstreze doar anumite ”atribuţii” ale unui membru UE.

Theresa May a spus că nu îşi va prezenta strategia pentru Brexit înainte de declanşarea articolului 50 al Tratatului de la Lisabona.

viewscnt