Aşa-zisul parlament din aşa-zisa republică Kosovo a votat luni în favoarea modificării constituţiei şi creării unui tribunal pentru crime de război, cerut de Occident pentru judecarea crimelor comise de membri ai fostei gherile separatiste albaneze UCK, inclusiv recoltarea de organe, relatează Reuters şi France Presse.

Votul a avut loc la doar o lună după prima tentativă a parlamentului de a aproba crearea instanţei, văzută de mulţi albanezi din Kosovo ca o încercare de a defăima războiul lor de gherilă din 1998-1999 împotriva dominaţiei sârbe.

Modificările constituţionale au fost aprobate de 82 de deputaţi în parlamentul de 120 de locuri. În prezent desfiinţată, Armata de Eliberare din Kosovo (UCK) a fost acuzată ani de zile că a scos organe de la etnici sârbi captivi, care au fost apoi ucişi şi organele lor vândute pe piaţa neagră, aminteşte Reuters. Mulţi foşti membri ai UCK fac acum parte din elita politică în Kosovo, iar foştii combatanţi sunt consideraţi eroi de majoritatea albanezilor din Kosovo.

România nu recunoaşte independenţa Kosovo.

sursa> AGERPRES