Procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Iaşi au comunicat joi oficial că au dispus începerea urmăririi penale faţă de omul de afaceri vasluian Adrian Porumboiu, acuzat de instigare la abuz în serviciu, într-un amplu dosar privind ilegalităţi cu terenuri, scrie Agerpres.

„Faţă de Porumboiu Adrian s-a dispus efectuarea urmăririi penale în legătură cu suspiciunea comiterii infracţiunii de instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit”, se arată într-un comunicat al DNA.

Surse judiciare susţin că omul de afaceri este acuzat de faptul că ar fi persoana prin intermediul căreia afaceristul Gheorghe Neţoiu ar fi dobândit în mod ilegal o serie de terenuri în judeţul Vaslui.

„Calitatea pe care o prezentaţi, aceea de suspect, nu-mi creează absolut nici cea mai mică emoţie de vreme ce nu am nicio legătură cu faptele pentru care se efectuează cercetări. Suspiciunea că aş fi comis infracţiunea de instigare la abuz în serviciu nu poate fi sub nicio formă susţinută de vreme ce nu s-a produs. În niciun moment al activităţii mele nu am instigat pe nimeni la abuz în serviciu. Regret că sunt subestimat şi cineva ar putea crede că eu aş fi fost «argatul» sau instigatorul în favoarea lui Neţoiu. Calitatea de suspect nu înseamnă nimic, atâta timp cât suntem o ţară de suspecţi”, a declarat joi, Adrian Porumboiu.

În acelaşi dosar sunt urmăriţi penal un fost parlamentar, foşti şi actuali primari, prefecţi, subprefecţi şi funcţionari din cadrul Prefecturii Vaslui.

Ei sunt acuzaţi că, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, urmau să găsească, să deruleze şi să se implice într-o procedură ilicită care, sub aparenţa unei activităţi legale de retrocedare către persoane îndreptăţite la reconstituirea dreptului de proprietate asupra unor terenuri din judeţul Vaslui, să aibă ca rezultat obţinerea în proprietate, de către societatea viticolă controlată de Gheorghe Neţoiu, a unei suprafeţe de aproximativ 700 de hectare cu viţă-de-vie.

Procurorii DNA au informat că „societatea viticolă controlată de inculpatul Neţoiu Gheorghe a obţinut un folos injust, prin achiziţia terenurilor în cauză la un preţ inferior valorii de piaţă, în sumă de 11.482.021 lei”.