România are resurse energetice şi trebuie să joace un rol important în regiune, dar pentru asta trebuie să se interconecteze cu vecinii săi, pentru ca "securitatea unei ţări depinde de securitatea vecinilor săi".

Opinia aparţine lui Richard Morningstar, fost ambasador al SUA pe lângă UE, fost trimis special al SUA în Eurasia. El a acordat un interviu publicaţiei Hotnews.ro disponibil aici. Preşedinte la Global Energy Center, în cadrul Atlantic Council, Morningstar vorbeşte în interviu şi despre implicarea Moscovei în Europa de Est şi spune că apele teritoriale ale României reprezintă "o linie roşie" pe care nu crede că Rusia o va trece.

Interconectarea este vitală pentru Europa Centrală şi de Est, afirmă el. ”Interconectorul Grecia-Bulgaria şi apoi BRUA – Bulgaria-Romania-Ungaria-Austria – vor lega România de multe surse energetice care ar putea servi şi ca reţele de export în momentul în care vor fi puse în valoare resursele din Marea Neagră, ceea ce cred că sunt şanse să se întâmple. Securitatea energetică este vitală pentru toată zona Mării Negre, nu doar pentru unele state de aici, pentru că securitatea energetică aduce securitate economică şi politică”, spune Richard Morningstar.

Ca opinie personală, întrebat de activităţile Chevron în România, Morningstar a spus: ”cred că Rusia s-a opus vehement eforturilor făcute de ţări din regiune de a dezvolta resurse alternative, cum ar fi gazele de şist. Sunt şi aspecte de mediu care trebuie luate în calcul, dar cred că Rusia a profitat de ele pentru a finanţa aceste organizaţii”.

Rolul viitor al Rusiei în furnizarea de energiei către Europa nu trebuie exclus sau ignorat. ”Rusia va continua să fie un important furnizor de gaze şi petrol în Europa. Şi aşa ar trebui să şi fie, însă Rusia ar trebui să se supună normelor şi reglementarilor europene, fie că ne referim la al treilea pachet de investiţii în energie sau legile anticoncurenţiale. Dacă Rusia operează corect şi transparent, ar trebui să fie lăsată să concureze alte companii, la nivel internaţional sau în Europa. Dar trebuie să se supună regulilor”, afirmă el.

Richard L. Morningstar este director fondator şi preşedinte la Global Energy Center, în cadrul Atlantic Council. A fost ambasador al SUA în Azerbaijan (2012-2014) şi trimis special al Departamentului de Stat american pentru chestiuni energetice în regiunea Eurasia, între 2009 şi 2012. Între 1999 - 2001 a fost ambasadorul SUA pe lângă UE. A fost consilier special pentru preşedintele SUA şi secretarul de stat pentru diplomaţie energetică în bazinul caspic.