Cel mai puternic seism care a lovit Italia în ultimii 36 de ani a avut epicentrul în Norcia, o localitate din regiunea Umbria, şi s-a simţit din nordul ţării, de la graniţa cu Austria, până în sudul extrem. Cutremurul de duminică face parte dintr-un „efect de domino” declanşat de seismul de la Amatrice din august şi seismologii avertizează că zona centrală a Italiei ar putea fi în continuare afectată de cutremure cu magnitudini de 5,5 sau 6. 

Cutremurul de duminică din Italia s-a resimţit în aproape toată ţara. În marile oraşe din majoritatea regiunilor din Italia, locuitorii au spus că au simţit seismul. Singura zonă din Italia care este în acest moment ferită de cutremure este Sardinia. 

Pe lângă zona centrală a Italiei, unde au fost afectate 70 de localităţi, cutremurul de duminică s-a resimţit şi în oraşele mari ale ţării: Roma, Florenţa, Milano, Napoli şi Bologna.

Românii care se află sau doresc să călătorească în Italia trebuie să ştie că în urma cutremurului de duminică două drumuri naţionale au fost închise traficului: SS685 „delle Tre Valli Umbre”, între provinciile Perugia şi Ascoli Piceno, şi SS4 „Salaria” între provinciile Rieti şi Ascoli Piceno.

Au fost afectate 70 de localităţi din regiunile Lazio, Marche, Umbria, Abruzzo şi Toscana. Cele mai afectate oraşe au fost Norcia, Castelsantangelo sul Nera, Preci, Visso şi o zonă montană, între regiunile Umbria şi Marche. Aceste sate sunt unite prin drumuri înguste flancate de ziduri de stâncă. 

Departamentul de Protecţie Civilă al Italiei atrage atenţia că există un risc ridicat de cutremure în Calabria şi Sicilia, precum şi în regiuni mai nordice precum Friuli, Veneto şi Liguria. 

Turiştii din Italia sunt sfătuiţi să apeleze la Ambasadele sau Consulatele ţării din care provin dacă au nevoie de ajutor sau să sune la hotline-ul Departamentului de Protecţie Internă la numărul 800840840 sau +39 06 828 888 50.

De asemenea, dacă sunteţi decişi să călătoriţi în Italia trebuie să vă asiguraţi că nu mergeţi într-o zonă devastată de cutremur. În prezent, seismologii avertizează că vor mai urma cutremure tot în centrul Italiei. Cutremurul din august a lovit regiunile Umbria, Lazio şi Marche, însă cel de duminică chiar dacă a avut loc în aceeaşi zonă montană s-a resimţit până la Roma, adică la 145 de kilometri de epicentru.