Poliţiştii de frontieră de la graniţa nord au confiscat 10.000 de pachete de ţigări de contrabandă în valoare de peste 80.000 de lei, în ultimele 24 de ore, în urma a trei operaţiuni.

Prima operaţiune a avut loc sâmbătă, în jurul orei 04.30, când un echipaj al Poliţiei de Frontieră de la Sectorul Sarasău, judeţul Maramureş, a observat patru persoane care se deplasau de la graniţă către interiorul ţării, transportând colete voluminoase, se arată într-un comunicat publicat duminică.

”Imediat s-a actionat trecându-se la urmărirea şi somarea prin voce a persoanelor în cauză, însă acestea nu s-au supus, au abandonat coletele şi au încercat să fugă, fapt pentru care s-a tras cu armamentul din dotare, conform prevederilor legale în vigoare, un foc de avertisment în plan vertical”, potrivit comunicatului.

În urma acţiunii, poliţiştii de frontieră au reţinut un bărbat, în timp ce celelalte trei persoane au sărit în Râul Tisa, întorcându-se înot pe teritoriul ucrainean. 

”La faţa locului au fost descoperite opt colete voluminoase care conţineau ţigări de provenienţă ucraineană. Drept urmare, s-a luat măsura conducerii persoanei reţinute, identificată ca fiind cetăţeanul ucrainean K. Dumitro de 19 ani, împreună cu baxurile cu ţigări la sediul sectorului, în vederea continuării cercetărilor”, se mai arată în comunicatul Poliţiei de Frontieră.

În colete erau 6.000 de pachete, în valoare de peste 53.000 lei, întreaga cantitate fiind confiscată.

În cauză se fac cercetări pentru contrabandă şi trecere ilegală a frontierei de stat.

Tot sâmbătă, şi poliţiştii de frontieră de la Valea Vişeului, judeţul Maramureş, au descoperit, în timpul unei misiuni, 3.000 pachete cu ţigări de provenienţă ucraineană, în valoare de peste 27.000 lei, conform comunicatului.

În cauză, sunt efectuate cercetări pentru identificarea persoanelor implicate şi documentarea întregii activităţi infracţionale.

Totodată, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în jurul orei 01.00, la poliţiştii de la Punctul de Trecere a Frontierei Siret au descoperit 690 de pachete de ţigări asupra unui bărbat în vârstă de 53 de ani din judeşul Botoşani care voia să intre în ţară.

”În baza unei analize de risc, poliţiştii de frontieră împreună cu lucrătorii vamali au efectuat un control amănunţit asupra autovehiculului. Astfel, a fost descoperită ascunsă şi nedeclarată, în vederea sustragerii de la controlul vamal, în pneurile autoturismului, cantitatea de 690 pachete ţigări, de diferite mărci, de provenienţă ucraineană”, se arată în comunicatul Poliţiei de Frontieră.

Ţigările în valoare de aproximativ 900 de lei au fost confiscate, în timp ce bărbatul a primit o amendă de 6.000 de lei.