Cel puţin 300 de jihadişti afiliaţi grupării Statul Islamic au luat cu asalt puncte de control de la frontiera de est a Afganistanului, într-un atac rar coordonat împotriva forţelor de securitate, potrivit BBC News online.

Doi poliţişti au fost ucişi în atacuri, în provincia Nangarhar, a declarat un oficial pentru BBC. Sursa citată a mai precizat că forţele de securitate care au ripostat atacurilor, în districtul Achin aflat la frontiera cu Pakistanul, au ucis 60 de jihadişti.

O grupare afiliată Statului Islamic a revendicat, într-un comunicat, un "mare atac" în Nangarhar. Atacurile coordonate au loc la o zi după o operaţiune a forţelor afgane, care au ucis 51 de militanţi ai Statului Islamic, conform unui purtător de cuvânt al Ministerului afgan de Interne.

Totodată, cel puţin 9 civili au fost ucişi şi alţi 33 au fost răniţi duminică, într-un atentat comis în timpul unui meci de volei în Paktika, provincie din sud-estul Afganistanului, unde insurgenţi islamişti sunt puternic implantaţi, au anunţat autorităţi locale, conform AFP.

"Avem informaţii despre 9 morţi, toţi civili", a declarat, pentru AFP, Sediq Sediqqi, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne afgan.

Potrivit şefului poliţiei din provincia Paktika, atentatul, de care rebelii talibani s-au distanţat, s-a soldat cu 10 morţi şi 33 de răniţi, printre care şi copii.