Oficiali americani din domeniul sanitar au considerat joi că este inevitabil ca persoane care au călătorit în ţările africane afectate de epidemia de Ebola să intre infectate în Statele Unite, dar nu se tem totuşi de o epidemie extinsă în ţară, potrivit Mediafax.
„Trăim într-o lume în care suntem toţi conectaţi şi, inevitabil, vor fi călători, cetăţeni americani şi alţii care vor merge în aceste ţări (...) şi se vor întoarce aici cu simptome“, a continuat directorul CDC. „Suntem încrezători că nu va fi totuşi o epidemie extinsă de Ebola în Statele Unite deoarece dispunem de echipamente pentru a pune în carantină aceşti bolnavi în toate marile spitale“, a mai precizat acesta. Medicul Anthony Fauci, directorul Institutului american pentru alergii şi boli infecţioase (NIAID) a declarat, de asemenea, joi dimineaţa, pentru CNN că „nu ar fi surprins“ să fie cazuri de infectare pe teritoriul american. „Marele public va fi foarte îngrijorat, dar realitatea este că suntem într-adevăr bine echipaţi pentru a face faţă acestui tip de infecţie“, a insistat el.
"Trebuie să aplicăm în mod riguros controalele standard de infecţie", a explicat doctorul Frieden în Congres. Pentru aceasta "am transmis instrucţiuni medicilor şi întregului personal medical pentru a identifica simptomele, a stabili diagnosticul şi a trata bolnavii", a precizat el.
Acest oficial a amintit că „Ebola nu este o infecţie foarte contagioasă, precum gripa“. Virusul se transmite doar prin contact direct cu fluidele precum sângele unei persoane infectate care manifestă simptome.
Dar dată fiind rata ridicată a mortalităţii - de 60-90 la sută – „o simplă omisiune poate fi fatală, ceea ce face indispensabilă identificarea rapidă a simptomelor şi urmarea strictă a recomandărilor pentru controlarea infecţiei“, a insistat directorul CDC.
Simptomele infectării cu Ebola sunt febră puternică, dureri de cap şi vărsături. Perioada de incubaţie este de opt până la zece zile. În unele cazuri, aceasta poate să ajungă şi la 21 de zile, în timp ce în altele este de doar două zile.
CDC a declanşat, miercuri, alerta sanitară maximă pentru a mobiliza toate resursele necesare în scopul de a face faţă riscurilor reprezentate de epidemia fără precedent de Ebola, care a provocat 932 de morţi şi a infectat peste 1.700 de persoane începând din martie în Liberia, Sierra Leone, Guineea şi, mai recent, Nigeria, ţara cea mai populată din Africa.
Doctorul Frieden a reiterat că este „posibilă oprirea acestei epidemii“ intervenindu-se la sursă, în Africa, unde CDC a trimis 50 de experţi suplimentari.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a mobilizat 100 de milioane de dolari pentru a răspunde acestei ameninţări, iar Banca Mondială a anunţat în această săptămână că va debloca 200 de milioane de dolari pentru a răspunde epidemiei.
La rândul său, Ken Isaacs, un oficial din cadrul organizaţiei umanitare creştine Samaritan's Purse a apreciat joi în faţa aceleiaşi subcomisii a Camerei Reprezentanţilor că lumea nu este pregătită să împiedice o răspândire a virusului.
„Este evident că infecţia a scăpat de sub control în Africa de Vest“, a declarat el, considerând că răspunsul internaţional este un eşec.
Această organizaţie a coordonat repatrierea sanitară în Statele Unite a doctorului Kent Brantly şi a misionarei Nancy Writebol, cei doi americani ce au contractat Ebola în Liberia, unde lucrau.
Virusul Ebola a apărut în 1976 în Africa şi nu a infectat decât un număr redus de persoane înaintea acestei epidemii.