Cel puţin 2.900 de imigranţi au decedat sau au fost daţi dispăruţi, în primele şase luni ale anului 2016, în timpul încercării de traversare a Mării Mediterane, reprezentând o creştere de 37 la sută faţă de ultimele şase luni ale anului precedent, a anunţat Organizaţia Mondială a Migraţiei.

Cele mai multe dintre aceste cazuri au fost înregistrate în zona centrală a Mării Mediterane. Pe ruta din această zonă, folosită de imigranţii care încearcă să traverseze marea venind dinspre Africa de Nord pentru a ajunge în Italia, au călătorit aproximativ 70.000 de persoane în prima jumătate a anului 2016, fiind înregistrate un număr de 2.484 de decese.

Frank Laczko, directorul Centrului de analiză a datelor privind migraţia globală, din cadrul Organizaţiei Mondiale a Migraţiei, a declarat că: "Numărul persoanelor care au traversat nu a crescut foarte mult, însă riscul de pierdere a vieţii rămâne ridicat şi este în creştere".

Pe de altă parte, ruta din estul Mediteranei a fost folosită de 154.000 de persoane care au ajuns în Grecia venind dinspre Turcia şi s-au înregistrat 376 de decese în primele şase luni ale acestui an. În anul 2015, aproximativ 885.000 de imigranţi au folosit această rută pentru a ajunge în Grecia, însă numărul celor care folosesc această rută a scăzut cu 98% după intrarea în vigoare a acordului între UE şi Turcia privind limitarea migraţiei, din martie 2016.