Procurorii DIICOT Piteşti şi poliţiştii fac miercuri 30 de percheziţii în Bucureşti şi cinci judeţe, la membrii a patru grupări care ar fi falsificat carduri bancare după ce au obţinut date prin skimming şi le-au folosit pentru a cumpăra produse de la firme din SUA, Sri Lanka, Filipine, Cambodgia, Tunisia şi Marea Britanie, peste 1.000 de persoane din Slovenia, Cehia şi Slovacia pierzând din conturi 200.000 de euro.

Potrivit Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), percheziţiile au loc în judeţele Buzău, Constanţa, Hunedoara, Mehedinţi, Timiş şi în municipiul Bucureşti, pentru destructurarea a patru grupuri infracţionale organizate suspectate de operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, falsificare de instrumente de plată electronică, acces fără drept la un sistem informatic, punerea în circulaţie de valori falsificate, efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos şi spălare de bani.

Cei aproximativ 50 de membri ai grupurilor infracţionale sunt suspectaţi că, în perioada 2014 - 2015, au montat pe ATM-uri din Cehia, Slovenia şi Slovacia dispozitive de tip skimming pe care le-au folosit pentru preluarea ilicită a datelor confidenţiale bancare.

“Ulterior datele preluate au fost folosite pentru falsificarea şi punerea în circulaţie a unor instrumente de plată electronică cu care membrii grupurilor au achiziţionat produse de la diferite societăţi comerciale din SUA, Sri Lanka, Filipine, Cambodgia, Tunisia şi Marea Britanie”, potrivit procurorilor DIICOT Ploieşti.

Atât încasarea sumelor de bani provenite din infracţiuni, cât şi valorificarea produselor achiziţionate cu instrumente de plată contrafăcute s-au efectuat în România, suspecţii reuşind să obţină aproximativ 200.000 de euro, în dauna a peste 1.000 de persoane din Slovenia, Cehia şi Slovacia.

Percheziţiile sunt făcute de procurorii DIICOT Piteşti împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară de la Brigăzile de Combatere a Criminalităţii Organizate Vâlcea, Buzău, Hunedoara, Mehedinţi, Timişoara, Constanţa şi Bucureşti, precum şi cu jandarmi. Acţiunea este sprijinită de Direcţia de Operaţiuni Speciale.