Fostul preşedinte al Republicii Maldive, Mohamed Nasheed, a fost condamnat la 13 ani de închisoare pentru terorism, deoarece, în timpul mandatului său, ar fi ordonat arestarea unui judecător al unui tribunal penal, informează sâmbătă DPA, citând oficialităţi ale acestui stat, scrie Agerpres. În conformitate cu legislaţia antiteroristă, Nasheed a fost găsit vinovat pentru că a ordonat arestarea judecătorului şef Abdulla Mohamed, în ianuarie 2012, care era bănuit de fapte de corupţie. Tribunalul a decis că Nasheed este vinovat şi pentru faptul de a fi făcut declaraţii false şi că ar fi încălcat decizii ale justiţiei.

Condamnarea fostului preşedinte pentru terorism a provocat furia susţinătorilor săi şi a îngrijorat SUA şi Uniunea Europeană, care sunt preocupate de lipsa de stabilitate în acest arhipelag din Oceanul Indian, notează AFP.

Sentinţa împotriva lui Nasheed a fost pronunţată la patru zile după retragerea avocaţilor acuzatului, care au denunţat un proces inechitabil, menit doar să distrugă cariera politică a fostului şef de stat.

La rândul său, Nasheed a contestat decizia tribunalului şi, prin vocea purtătorilor săi de cuvânt, şi-a încurajat susţinătorii să continue să iasă în stradă, aşa cum au făcut-o de la arestarea sa, la 22 februarie. "Vă cer astăzi să nu vă pierdeţi forţa şi curajul şi să înfruntaţi puterea dictatorială a acestui regim", a declarat fostul preşedinte, potrivit secretariatului său de presă.

Formaţiunea politică a lui Nasheed, Partidul Democratic din Maldive (PDM), a calificat condamnarea drept o lovitură dură pentru democraţie, la numai şapte ani după primele alegeri multipartite organizate în arhipelagul cu 400.000 de locuitori.

"Democraţia a fost încarcerată pentru 13 ani, începând din 13 martie 2015. Aceasta (condamnarea) nu anunţă nimic bun. Este o zi foarte tristă pentru Maldive", a declarat purtătorul de cuvânt al partidului, Shauna Aminath.

Vineri noapte, la scurt timp după anunţarea sentinţei, s-au produs ciocniri între susţinătorii lui Nasheed şi forţele de ordine pe străzile capitalei Male. Nasheed se află la închisoarea Dhoonidhoo, aflată în apropiere de Male. Fostul preşedinte, în vârstă de 47 de ani, nu are acces la îngrijire medicală şi i-a fost refuzată eliberarea pe cauţiune.

Nasheed, fost deţinut politic şi primul preşedinte al Republicii Maldive ales în mod democratic, în 2008, a fost nevoit să demisioneze patru ani mai târziu în ceea ce el a calificat drept o lovitură de stat. Ulterior, a fost învins în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din 2013 de către Abdulla Yameen, fratele vitreg al lui Maumoon Abdul Gayoom, fostul om forte care a condus timp de trei decenii acest arhipelag.

Controversatul verdict de vineri noapte ar putea complica relaţiile arhipelagului cu marele său vecin indian. Premierul Indiei, Narendra Modi, a evitat în această săptămână Republica Maldive cu ocazia unui turneu în ţările de la Oceanul Indian.

La rândul lor, într-un comunicat de presă, SUA şi-au exprimat îngrijorarea în faţa "lipsei aparente a procedurilor penale adecvate în timpul procesului" împotriva lui Nasheed.

În fine, Uniunea Europeană a estimat că sentinţa împotriva fostului preşedinte "ridică serioase semne de întrebare" din punct de vedere procedural.