Autorităţile filipineze au decretat stare de urgenţă după ce Taifunul Hagupit a lovit sâmbătă oraşul Dolores, situat pe coasta de est a arhipelagului. Peste jumătate de milion de oameni au fost nevoiţi să se adăpostească din calea furtunii, informează BBC.

Până în prezent nu au fost raportate victime, însă taifunul Hagupit a pus la pământ zeci de copaci şi a distrus numeroase locuinţe. De asemenea, mai mulţi stâlpi de înaltă tensiune au fost rupţi, iar sute de case au rămas fără energie electrică. 
 
Nu mai puţin de 600.000 de persoane au fost evacuate din calea furtunii. Presa internaţională scrie că aceasta este cea mai mare evacuare din vreme de pace pe care a cunoscut-o ţara insulară. Oamenii au fost mutaţi în zone mai înalte şi în clădiri mai solide precum bisericile, şcolile şi stadioanele, scrie BBC.
După ce a ajuns pe uscat, puterea taifunului a scăzut puţin, însă chiar şi aşa rafalele de vânt ating în prezent peste 195 de kilometri pe oră.
 
Agenţia naţională de meteorologie prognozează că Taifunul Hagupit va ajunge şi în oraşul Tacloban, o regiune în care şi-au pierdut viaţa mii de oameni după ce anul trecut un alt taifun, Haiyan, a lovit coasta estică a Filipinelor.
De asemenea, mii de pasageri au rămas în aeroporturi, sâmbătă şi duminică, după ce operatorul Philippine Airlines a fost nevoit să anuleze peste 150 de zboruri.
 
Autorităţile filipineze iau în prezent toate măsurile pentru a se asigura că persoanele refugiate au apă potabilă şi mâncare.
Preşedintele Beningno Aquano a spus pentru presa locală că nu există indicii potrivit cărora Taifunul Hagupit va fi la fel de puternic ca cel înregistrat anul trecut.
 
Taifunul Hayan din 2013, cunoscut sub numele de Yolanda în Filipine, a fost cea mai puternică furtună înregistrată vreodată pe pământ, provocând moartea a peste 7.000 de persoane.